Karasu, “Ofislerin duvarlarında ‘Çiftçinin kara gün dostudur’ yazıyor. Siz şu anda, çiftçinin kara gün dostu değil, ona en büyük hançeri vuran kurum olmuş durumdasınız” dedi.
Üreticiler, “Ofis, fiyat açıklamıyor. Geçen yıl mazot 20 liraydı, bu sene 45 lira. Bir bardak çay olmuş 10 lira, biz tüccara ürünlerimizi satıyoruz kilosu 4,5 lira. Borçlarımızın vadesi geldi, icra kağıtları geliyor. Her şeyin fiyatı 2-3 kat arttı; ama yulafın, çavdarın fiyatı hala açıklanmıyor” diye dert yanarken, Karasu üreticilerin tüm sorunlarını ve bakanlığın tavrını TBMM gündemine taşıdı.
ÇİFTÇİYE HANÇER VURAN KURUM OLDUNUZ
“Bu yıl da çiftçimizin emeği, alın teri AKP iktidarı tarafından gasp edildi. Enflasyon TÜİK’e göre yüzde 62, pazarda, markette gerçek rakamlara göre ise yüzde 100’ün üzerinde. Mazotun litresi geçen yıl 19-20 lirayken bugün 45 lira. Yani her şey ateş pahası …Ama bu yıl buğday için geçen yıla göre 1 lira, arpa için ise 25 kuruş zam yapıldı. O da ofisler tarafından buğday alınmayarak, üreticiler tüccarlara yönlendirilerek o zam da çiftçinin elinden alınmış oldu. Daha da acı olaylar yaşanıyor. Bakın, Sivas’ta yulaf eken, çavdar eken çiftçimiz ürünlerini ofislere veremiyor. Çiftçi, ÇKS’ye yulaf ekeceğini ifade etmesine, devletin bunu kabul etmiş olmasına rağmen ürünlerini ofise veremiyorlar. Bu nedenle çiftçiler, ürünlerini tüccara 4 TL’ye 4,5 TL’ye satmak zorunda kalıyor. 2 kilo yulaf bir bardak çay etmiyor. Bu şekilde çiftçilerin yeniden ürün ekme şansı artık kalmamıştır. Yetkililere defalarca seslendim, bir kez daha seslenmek istiyorum. Siz çiftçinin kara gün dostu olmak zorundasınız. Ofislerin duvarlarında “Çiftçinin kara gün dostudur” yazıyor. Siz şu anda kara gün dostu değil, çiftçilere en büyük hançeri vuran kurum olmuş durumdasınız. Aklınızı başına alın!”
Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergesinde de çiftçilerin mağduriyetlerini dile getirdi. Karsu, önergesinde “Hasat dönemi olmasına karşın TMO’nun hala yulaf, çavdar ve tritikale için alım fiyatını açıklamamasının gerekçesi nedir? Dövize bağlı olarak artan tohum, ilaç, gübre ve mazot başta olmak üzere temel girdi fiyatlarında yüzde 100’ü aşan artışlar olmasına karşın, çiftçileri geçen yılkı fiyatın da altında bir fiyat veren tüccarın eline teslim etmek bakanlığınızın hangi planlamasının ve anlayışının bir ürünüdür?” diye sordu.