Muhammed Ali YAHŞİ
15 Nisan'da başlayan denizlerde av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona ermiş ve Yasağın bitmesiyle balıkçılar denize açılıp sezonun ilk balıklarını avlamıştı. Avlanan balıklar tezgahlardaki yerini alırken bu yıl da balık denilince Ankara’da ilk akla gelen yer Ulus Sebze Meyve Hali oldu. Geçtiğimiz yıla nazaran bu yıl daha bol olduğunu belirten balıkçı Selim Kaymak, vatandaşı ucuz fiyata taze hamsiyle buluşturduklarını ifade etti. Ulus Halinde hamsinin kilosu 50 liradan satılırken çinekop 50, deniz mercan 35, tekir 50, uskumru 70, kefal 90, mezgit, turna ve istavrit 100, alabalık ve çupra 130,deniz somonu 140, levrek 150 ve palamut 180 liradan başlayan fiyatlarla tezgahlarda yer alıyor.
BALIKÇI MÜSLÜM BABA SEZONDAN UMUTLU
“İşler nasıl” sorusuna Halk TV’ye ayrı A Haber’e ayrı açıklama yaparak sosyal medyada fenomen olan ‘Balıkçı Müslüm Baba’ lakaplı Mehmet Benli, bu yılki balık sezonunun bereketli başladığını belirterek, “En tazesini en uygun fiyatla vatandaşlarımıza satıyoruz. İnşallah herkes bu yıl bol bol balık yiyecek” ifadelerini kullandı.
BALIĞIN FAYDALARI:
KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİNİ AZALTIYOR
Yapılan çalışmalar, düzenli olarak balık tüketmenin kalp krizi, felç ya da kalp hastalıkların yakalanma riskini azalttığı yönünde olduğunu gösteriyor. Balığın, kalp damar sağlığını koruyucu etkisi, içeriğindeki yüksek omega 3 yağ asidi sayesinde olduğu ve Omega 3 yağ asidinin damarlardaki plak oluşumunu azaltarak tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor.
BÜYÜME VE GELİŞMEYİ DESTEKLİYOR
Uzmanlar, balıktaki omega 3 yağ asitlerinden biri olan DHA (dokosaheksaenoik asit)’nın özellikle normal beyin ve göz gelişimi için önemli olduğunu belirtiyor. Hamile ve emziren kadınların yeterli miktarda omega 3 alabilmek için balık tüketmesi öneren uzmanlar, bazı balıklarda yüksek oranda cıva bulunduğunun ve cıvanın bebeklerin beyin gelişiminde sorun yaratabileceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle anne ve anne adaylarının somon, sardalye ve alabalık gibi düşük cıva içeriğine sahip balıkları haftada 350 gramın üzerinde olmamak şartıyla tüketmesi öneriliyor. Ayrıca hamile ve emziren kadınlar çiğ ya da az pişmiş balık tüketmekten kaçınılması tavsiye ediliyor. Aksi halde çiğ balıktaki mikroorganizmalar bebeğe zarar verebilir. Buna ek olarak uzmanlar büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların balık tüketmesinin, gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi açısından önemini vurguluyor. Balık tüketmekte zorlanan çocuklar için ise balık yağı kullanımı öneriliyor.
BEYİN SAĞLIĞININ KORUNMASINA YARDIMCI
Yaş ile birlikte beyin fonksiyonlarında azalma görülmesinin normal bir durum olduğunu ifade eden uzmanlar, zihinsel anlamda hafif gerilemeler normal kabul edilse de bazı durumlarda Alzheimer gibi ciddi rahatsızlıklar da yaşanabileceğini ifade ediyor. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak balık tüketen kişilerde zihinsel gerileme oranının daha yavaş olduğu belirtilirken beynin duygu ve hafıza durumunu düzenleyen bölümlerinin de daha iyi çalıştığının gözlendiği aktarılıyor.
DEPRESYONUN ÖNLENMESİ VE TEDAVİSİNE KATKI SAĞLIYOR
Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık tüketenlerin depresyona yakalanma riskinin daha düşük olduğunu belirtiyor. Balıktaki omega 3 yağ asitleri, depresyon tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçların etkinliğini artırırken bipolar bozukluk gibi diğer zihinsel sorunların tedavisine yardımcı olmak da balık yemenin faydaları arasında olduğu uzmanlar tarafından aktarılıyor.
GÖZ SAĞLIĞININ KORUNMASINA YARDIMCI
Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun, yaşlı yetişkinlerde görülen görme bozukluğu ve görme kaybının en önemli nedenleri arasında olduğunu aktaran uzmanlar, yapılan bazı çalışmaların omega 3 yağ asitlerinin makula dejenerasyonuna karşı koruyucu etki sağladığı yönünde olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, haftada bir iki kez balık tüketerek göz sağlığının korunmasına önlem alınabileceğini kaydediyor.