Mayıs ayını geride bıraktık. Haziran ayına giriş yaptığımız şu günlerde ülke ve dünya gündemi de hareketli.

Sizler için bir haftada ülke ve dünya gündeminde yaşanan olayları derledik.

Uluslararası Adalet Divanı’ndan İsrail’e çağrı

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurmasına hükmetti.

Divanın açıklamasından 2 gün sonra İsrail, Refah’ta onlarca sivili canlı canlı yaktı. Netahyanu, yakılan insanlar hakkında “ihmal” dedi.

İsrail ordusu, Refah'ta Mısır sınırına paralel mahallelerde kara saldırılarını genişletiyor.

İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin devletini resmen tanıdı

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararını onayladı. Norveç ve İrlanda da Filistin devletini resmen tanıdıklarını duyurdu.

Sokak köpeklerinin öldürülmesi yasasında geri adım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin bir ay içinde “uyutulması” için yasal düzenleme hazırlığı başlatan Adalet ve Kalkınma Partisi, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yasa teklifini bu hafta Meclis’e sunmaktan vazgeçti.

AK Parti yasal düzenlemeye gerekçe olarak, sokak köpeklerinin saldırısı sonucu son 2 yılda 100 dolayında vatandaşın yaşamını yitirmesi ve çok sayıdaki yaralanma vakasını gerekçe gösteriyor.

Ülke genelinde LGS yapıldı

Bugün yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiği Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, sınav sonuçlarının 28 Haziran’da açıklanacağını belirtti.

 Türkiye’nin eğitim seviyesi en yüksek il Ankara

TÜİK 2023 yılı Ulusal Eğitim İstatistikleri’ni açıkladı. Rapora göre 25 yaş ve üzeri nüfusun ortalama eğitim süresinin 2023 yılında en yüksek olduğu il 10,7 yıl ile Ankara olurken, bu ili sırasıyla İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir takip etti. Ortalama eğitim süresinin en düşük olduğu il ise 7,4 yıl ile Ağrı olurken, bu ili sırasıyla Şanlıurfa, Muş, Kastamonu ve Van izledi.

Tartışmalı müfredat onaylandı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onay sürecinden geçen "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni onayladı. Yeni müfredatta sanat derslerinin kaldırılması ve din derslerinin saatlerinin artırılması sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin askı sürecinde eğitim paydaşlarından gelen 67 bin 284 görüş ve öneri tek tek değerlendirildi. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU