Ekonomi

TZOB Başkanı’ndan arpa ve buğday alım fiyatına revize talebi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ve arpada rekolte düşüşü öngörülerek açıklanan müdahale alım fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Yaptığı yazılı açıklamada, 2023-2024 üretim sezonunda bahar aylarında düzensiz ve geç gelen yağışların, ardından ani sıcaklık artışlarının bitki gelişimini olumsuz etkilediğini ifade eden Bayraktar, bu durumun, bitkilerde strese neden olarak dane oluşumunu sekteye uğrattığını ve verim düşüklüğüne yol açtığını vurguladı.

Ani sıcaklık değişikliklerinin bitkilerin su ihtiyacını artırdığına dikkat çeken Bayraktar, “Sıcaklık değişikliklerine uyumlu bitki çeşitlerinin geliştirilmesiyle sıcaklık stresinin etkisi ve verimdeki düşmeler önlenebilir. Aşırı sıcaklıklar bitkinin su ihtiyacını artırdığı için sulamaya talep de artıyor, bu da üretim maliyetlerini önemli ölçüde yükseltiyor” dedi.

REKOLTEDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR 

Nisan ve Mayıs yağışlarının miktarlarını da paylaşan Bayraktar, bu dönemdeki düzensiz yağışların tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturduğunu belirtti. İklimsel nedenlerle bu yıl hasadın erken başladığını ve ülke genelinde neredeyse yarısının tamamlandığını ifade eden Bayraktar, Çukurova bölgesinde hasadın tamamlandığını ve verimde artış görüldüğünü ancak İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde çiftçilerin umduğunu bulamadığını söyledi.

Bayraktar, arpa rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 15 azalarak 9,2 milyon tondan 7,8 milyon tona, buğday rekoltesinin ise yüzde 8-10 azalarak 22 milyon tondan yaklaşık 20 milyon tona düşeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

BUĞDAY VE ARPA FİYATLARI GERİLEDİ

Bayraktar, serbest piyasada fiyatların müdahale alım fiyatlarının altında gerçekleştiğini ve arpa fiyatlarının yüzde 7,7, buğday fiyatlarının ise yüzde 6 gerilediğini ifade etti. Geçen hafta arpa fiyatlarının ton başına ortalama 7 bin 70 lira, ekmeklik buğday fiyatlarının ton başına 9 bin 8 lira, makarnalık buğday fiyatlarının ise ton başına 9 bin 607 lira seviyelerine düştüğünü aktaran Bayraktar, ekmeklik buğday ve arpa fiyatlarının müdahale alım fiyatı açıklandıktan sonra borsalarda önemli oranlarda gerilediğini belirtti.

Bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak için müdahale alım fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Buğday için ton başına 1750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteğinin artırılması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.