Ebru APALAK
Sheraton Hotel Ankara’da bugün Akare Yurt Dışı Eğitim Fuarı yapıldı. Fuara, 25 ülkeden 200’ün üzerinde okul yetkilisi ve birçok öğrenci katıldı. Fuarda araştırmacı yazar Emre Dalkılıç, Fullbright Eğitim Komisyonu, Sheridan College, İrlanda ve ABD büyükelçilikleri seminer verdi.
TÜRKİYE’DEKİ ÖĞRENCİLER KANADA’DA KOLEJ EĞİTİMİNİ TERCİH EDİYOR
Kanada’nın en büyük şehri Toronto’daki devlet koleji Algonquin College adına fuarda Eğitim ve Vize Danışmanlığı yapan Gözde Seçmeler, Kanada’da devlet kolejlerinde eğitim alan öğrencilerin eğitim sırasında ve sonrasında çalışma izni alma olanağına sahip olduklarını söyledi. Seçmeler, “Öğrenciler, eğitim sırasında haftada yirmi saate kadar yarı zamanlı çalışabiliyor. Eğitim sonrasında bir yıllık programlarda bir yıla, iki yıllık programlarda üç yıla kadar yasal çalışma iznine başvurmaya hakları oluyor. O yüzden devlet kolejlerini tercih ediyorlar” dedi. Türkiye’deki öğrencilerin Kanada’da okumayı tercih etmelerinin en büyük sebebinin çalışma izni olduğunu aktardı.
Kanada’da üniversite eğitiminin yıllık en az 35 bin Kanada Doları olduğunu kaydeden Seçmeler, niteliği üniversite eğitimine yakın kolej eğitiminin fiyat farkının “neredeyse yarı yarıya” olduğunu ifade etti. Öğrencilerin kolej eğitiminde en fazla işletme ve mühendislik alanlarını tercih ettiğini belirtti. Türk öğrencilerin Kanada’ya eğitim başvurularında en büyük sorununun vize koşullarını sağlayamamak olduğuna değindi.
FRANSA’DA ŞARAP YÖNETİMİ BÖLÜMÜNDE OKUMAK DAHA PAHALI
Burgundy School of Business’ın Eğitim Danışmanı Gizem Okyay, okulun işletme disiplininde Fransa’nın en eski okullarından biri olduğunu söyledi. Türk öğrencilerin genellikle bir yıllık programları tercih ettiklerini, fuardaki öğrencilerin okula ilgisinin olumlu olduğunu aktardı. Okulda işletme dışında Veri Bilimi ve Organizasyonel Davranış, Şarap Yönetimi, Yapay Zekâ ve Dijital Teknoloji gibi bölümlerin bulunduğunu kaydetti. Şarap Yönetimi bölümünün ücretinin diğer bölümlerden yaklaşık 3 bin 500 Euro daha yüksek olduğunu belirtti. Fransa’da okumak isteyen öğrencilerin başarı durumlarını kanıtlamaları durumunda yüzde 25 burs imkânı elde edeceklerine işaret etti.
“AVUSTRALYA VİZELERİ DAHA HIZLI SONUÇLANIYOR”
Business College’ın Eğitim ve Vize Danışmanı Begüm Altuğ, Avustralya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin vize başvurularında Türkiye’nin ekonomik durumundan dolayı çok fazla ret aldıklarını aktardı. “Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan dolayı çok fazla vize reddi var ama buna rağmen Avustralya vizeleri iyi gidiyor, çok kötü gitmiyor. Şu sıralar daha hızlı sonuçlanıyor” diye konuştu. Vize alan öğrencilerin yüzde 95’inin ülkeye gittikten sonra vizelerini uzattıklarını söyledi. Öğrencilerin bu nedenle Avustralya’da dil eğitimi almayı seçtiklerini dile getirdi.
İRLANDA’DA DİL EĞİTİMİNE TALEP FAZLA
Eğitim Danışmanı Sirac Kaşgarlı, İrlanda’da altı aylık dil eğitimi alacak öğrencilere İrlanda Konsolosluğu’nun sekiz ay vize verdiğini ifade etti. Öğrencilerin altı ay yarı zamanlı, iki ay ise tam zamanlı çalışma hakkı olduğunu söyledi. İrlanda’da bu yıl 25 haftalık eğitiminin sigorta ücreti ve diğer masraflar dahil 3735 Euro’dan başladığını kaydetti. Kaşgarlı, İrlanda’nın öğrencilere çalışma izni vermesi nedeniyle Türkiye’den talebin fazla olduğunu belirtti.
ABD VİZE BÖLÜMÜ YETKİLİSİ WALSH: SORULARI DETAYLI YANITLAYIN
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği Vize Bölümü Konsolos Yardımcısı Daniel Walsh, fuarda öğrenci vizelerine ilişkin seminer verdi. Seminerde mülakatsız vize ve öğrenci vizelerine dair bilgi veren Walsh’a öğrenciler vize retleriyle ilgili birçok soru sordu. Walsh, öğrencilere vize başvuru formundaki tüm soruları detaylı ve dikkatli yanıtlamalarını önerdi. Başvurusu reddedilen öğrencilerin tekrar başvurabileceklerinin altını çizdi.