Türkiye'de resmi olmayan rakamlara göre 500 bin ila 2.5 milyona yakın Roman nüfusu mevcut. 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de  yayımlanan genelgede, 8 Nisan'ın Romanlar Günü olarak kutlanacağı belirtilmişti. Genelgede, 8 Nisan 1971'de farklı ülkelerden gelen Roman delegelerin katılımıyla toplanan Dünya Roman Kongresi'nde, ayrımcılıkla mücadelede işbirliğini teşvik eden kararların alındığı ve Uluslararası Roman Komitesinin resmiyet kazandığı hatırlatılmıştı.

DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ NEDİR?

Dünya Romanlar Günü, 1990 yılında Polonya'nın Serock kentinde düzenlenen Dördüncü Dünya Roman Kongresi'nde alınan bir kararla kutlanmaya başlamıştır. Bu özel gün, 7-12 Nisan 1971 tarihlerinde Londra yakınlarında bulunan Chelsfield'da gerçekleştirilen Birinci Dünya Roman Kongresi onuruna ilan edilmiştir.
Roman halkı, Kuzey Hindistan kökenli olup, tarihsel süreçte Avrupa'ya göç eden bir topluluktur. Özellikle Hindistan’ın Pencap-Sind bölgesinden Pakistan, Afganistan, İran ve Anadolu üzerinden yayılan Romanlar, günümüzde Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşamaktadır.

DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ’NÜN ÖNEMİ

Roman kültürünü kutlamak ve yaygınlaştırmak, Roman halkının yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunlara dikkat çekmek, Ayrımcılıkla mücadele etmek, Roman topluluklarının haklarını savunmak amacıyla kutlanmaktadır.
Dünya Romanlar Günü, toplumsal farkındalık yaratmanın yanı sıra Roman halkının kültürel kimliğini koruma ve yaşatma açısından da büyük önem taşımaktadır.
Her yıl 8 Nisan'da kutlanan Dünya Romanlar Günü, Roman kültürünün zenginliğini vurgulamak ve Roman halkının karşılaştığı toplumsal sorunlara farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinliklerle anılmaktadır.
Bu özel gün kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenerek Roman toplumunun kültürel mirası tanıtılır, toplumsal eşitlik konusunda farkındalık yaratılır. Roman kültürüne ve haklarına dikkat çekmek amacıyla kutlanan bu gün, dünya genelinde birçok sivil toplum kuruluşu ve resmi kurum tarafından desteklenmektedir.
Ayrıca, 8 Nisan, elli yılı aşkın bir süredir, özellikle, insan hakları örgütleri, Roman ve hak savunucusu hareketler için, Roman topluluğunun ayrımcılığa karşı durması, Çingene karşıtlığına karşı mücadele çabalarını sürdürmesi ve daha iyi bir gelecek için çalışması için bir eylem çağrısını sembolize ediyor. 

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI