2024 Paris Olimpiyat Oyunlarında 10 metre havalı tabanca karışık takım gücü Yusuf Dikeç ile birlikte Türkiye'ye atıcılık tarihinde ilk gümüş madalyasını kazandıran milli atıcı Şevval İlayda Tarhan ile anne ve babası, Demirören Haber Ajansı'nı (DHA) evinde misafir olarak önemlida bulunuyordu . Tarhan, olimpiyatlara giderken kendini madalya kazandığı sürece yaşadığını ancak büyük tecrübelerle Türkiye'ye döndüğünü belirterek, “Yarışlar sırasında çok sakindim. Herkesin kendi kafasında oluşturduğu olimpiyat diye büyüttüğü olimpiyatların aslında normal müsabakalarından çok da farklı olmadığı görüldü. Bizim için yarıştığımız sporcular ve yarış ortamlarımız aynıydı. Sadece başarının değerinin anlamı değişiyor. Türkiye tarihinde böyle bir ilke imza atmış olmak, ilkleri başarmış olmaktan dolayı çok sevinçli ve çok gururluyum. Yusuf ağabeyle birlikte de orada çok güzel bir uyum yakalamak. Tabanca tarihimizde ilk defa finalde kalan sporcu oldum. İçeriğin düzenli büyük bir çoğunluğunu kendi rahatlaması ve o anda zihnimi çalıştırabildiğini koruyabildiğimi, kapatabildiğime borçlu olmayı düşünüyorum. Arkamda bir sürü insanının desteği, ailenin, sevilen arkadaşlarının, dostlarının ve antrenörlerinin destekleri de apayrı. Final kısımlarında sadece biraz heyecanlıydım ama yine de ona rağmen çok keyif ve çok güzel deneyimler elde ettim. Gençlik ve Spor Bakanımıza, federasyonumuza ve antrenörlerimize verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"YUSUF DİKEÇ'LE TARİHE BÜYÜK BİR İZ BİRAKTİK"

Cumhuriyet tarihinde atıcılık dalında milli atılımcı Yusuf Dikeç ile büyük bir iz bıraktıklarını ifade eden Tarhan, "Çok şükür ki Türkiye tarihinde ilkleri yazan bir kadın oldum. Bundan sonra da buna devam etmek istiyorum. Yusuf Ağabey de cumhuriyet tarihimizde atıcılıkta hep ilkleri yazan bir sporcu oldu. İkimiz de aynı kaderi ve paylaşıyoruz.İkimiz de buna ön ayak olduğumuz için çok mutluyuz.İlklere imza atarak tarihe adımızı yazdırmaktan dolayı çok mutluyuz.Özellikle Mersin'de poligona ismimizden ve ismimizden sonra sürekli olarak anılmaktan dolayı çok onurluyuz. geleceklere güzel bir yol açtığımızı düşünüyorum.O karlı yolda biz onlara yol açtık.Onlar kolay kolay yürüyebilsinler diye ve alttan yetişen sporcular da arkamızdan çok içten takip etsinler istiyoruz” şeklinde konuştu.

Tarhan, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda 10 metre havalı tabanca atışlarında yer alan rollerle birlikte dünyanın her yerinde oturan takım arkadaşı Yusuf Dikeç hakkında şöyle konuştu; “Yusuf Ağabeyin atışı sırasında hepimizin aramızdaki espri konusu oldu. 'Emeğinin karşılığını topluyorsun Yusuf ağabey, sakın arkadaşın olarak beni unutma, biz seni izledik ama insanlar seni tanıyor, artık herkes seni tanıyor, fenomen oldun' şeklinde konuşmalar birlikte geçti. kendisiyle gurur duymasıyla. İsveçli sporcu Armand Duplantis Olimpiyat Oyunları'nda tarihi rekor kırıldı ve Yusuf Ağabey'in ikonik pozunu verdi. Gençlik ve Spor Bakanımız da 'olimpiyat rekoru da kırsan Yusuf abini örnek alırsın' şeklinde bir paylaşımda bulundu. Yusuf ağabeyin şu anda küresel örneğinin oluşumunu, sakinliğini, karakterini dünya çapında gösterebildiğini görmek beni çok mutlu ediyor. İnsanlar da bunu fark edip yaratıcılığını tanıyıp onu taklit ediyor, onunla ilgili farklı espriler, farklı senaryolar ve çizimler yayınlanıyor olmasından dolayı da çok mutluyum. Bunları gördükçe biz de çok eğleniyoruz.”

"ANNEM VE BABAMIN BÜYÜK DESTEĞİNİ GÖRDÜM"

Tarhan, spor yapmış ve spora ilgi duyan bir aileden geldiğini ifade ederek, “Annem zaten bu spora başlamama önayak oldu. Babam boyunca beni okuldan alıp geç saatlere kadar antrenmanlara götürdü ve kapıda bekledi. Bir çok zamanda arabada uyuduğu oldu. Teyzem anneannem, babaannem, halalarım bütün akrabalarım beni destekledi. İnsanların arkamdaydı ve bana bağlıydılar. Üzüldüğüm, ayrılmak için artık dayanamadığım zamanlar da hep bana 'biz senin yanındayız, ayrılmak istemek da hiçbir şey senden önemli değil, elbette ki de bırakabilirsin' dediler ama ben doğal ki sonuna kadar devam etmeyi tercih etmem” dedi.

VEYSEL TARHAN: GİDEBİLDİĞİN YERE KADAR GİT DEDİM

İlayda Tarhan'ın babası Veysel Tarhan, kendisinin de gençliğinde sporcu olmasının hayalinin olduğunu belirterek, “İmkanlar arasında hayalimi gerçekleştiremedim ama İlayda'nın kariyerinde geldiği ana kadar arkasında durmaya ve bütün desteklerimi uyguladım. Kızımın sporcu olmasından dolayı gurur duyması. Devam edebilmesi için de gelen her şeyi yaparım. 'Gidebildiğin yere kadar git' dedim. Çok şükür gittiğin yer olimpiyat oldu. Olimpiyatta madalyayla geri dönenler. Bizi çok gururlandırdı. Allah herkese böyle bir gurur nasip etsin. Bu duygu da sözlerle ifade edilemiyor ancak bunu yaşamak gerekiyor. Allah nasip ederse bir dahaki olimpiyatlarda İstiklal Marşımızla beraberlik bayrağımızı göndere çekecektir. O zaman daha çok gururlanacağız” ifadelerinde bulundu.

EMEL TARHAN: İLAYDA'YI İZLERKEN TANSİYONUM YÜKSELDİ

Tarhan'ın annesi Emel Tarhan ise şu şekilde paylaştı; “Kızımla gurur duyması. Kızım çok çalışkan, azımlı bir çocuk partisi. Uzantının zamanını elde etmek için elde edilen çabayı gösterir. Olimpiyatlara katılmak için çok çaba harcadı. Bir önceki olimpiyatları kaçırmış, çok üzülmüştü ama çok azmetti, çalıştı ve elinden gelen her şeyi yaptı. Çok şükür olimpiyatlara gitti. İlayda 'anne ben o olimpiyatlarda madalya alacağım' diyordu. Bireysel olmadı ama bireyselde çok güzel bir derece elde etti. Takım olarak Yusuf'la beraberlik ödülünü aldılar. İkisini de çok tebrik ediyorum. Umarım bir dahaki sefere de bayraklarımızı göndermekten vazgeçeriz, İstiklal Marşımızı değiştirdiğimizin arkasında beraber yerlerdeyiz. 4 yıl sonra Los Angeles'ı iple çekiyoruz. Oraya gitmek için, oradaki plajları çekmek için de azimle çalışmaya devam edeceğime eminim. Onu ekrandan izlerken çok heyecanlandım, tansiyonum yükseldi. Zaten panik atağım, çok fazla seyredemedim. Odanın ucundakinin çünkü kalbi dayanmıyor. 'Ne yaptı, kaçıncı oldu' diye babasına sordu. Orada madalyanın arttığını zaten biliyorduk. Altın alacaklar diye devam ettim ama çok şükür gümüş oldu. Bir dahaki sefere onu da oradakilere. Rahmetli hocası 'bu kız yakında dünya şampiyonu olur' sözünü verdi. gerçekte gençlerde dünya şampiyonu oldu. Yakında umarım büyüklerde de bunlar olacak.”

Kaynak: DHA