Gündem

Türkiye Barolar Birliği’nden ‘Anayasa’ paneli

Türkiye Barolar Birliği (TBB), “Anayasacılığı Savunmak ve Değişmeyen Gündem: Anayasayı Değiştirmek” konulu panel düzenledi. Çeşitli partilerden milletvekillerinin de katılımıyla düzenlenen panelin açış konuşmasını TBB Başkanı Erinç Sağkan yaptı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), bugün Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Anayasacılığı Savunmak ve Değişmeyen Gündem: Anayasayı Değiştirmek” konulu panel düzenledi. Panele çok sayıda siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve hukuk fakültesi öğrencileri katıldı. Panelin açılış konuşmalarını TBB Başkanı Erinç Sağkan, TBB Genel Sekreteri Veli Küçük ve TBB Yasa İzleme Merkezi Sözcüsü Osman Can Başdemir yaparken; milletvekilleri de ikinci oturumda görüşlerini dile getirdi. Bu kapsamda CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Murat Emir, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar, İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz ile Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, panelde söz aldı.

‘ESAS TARTIŞMA ANAYASANIN KORUNMASI OLMALI’

Emir, konuşmasında anayasaların en nihayetinde bir hukuki metin olduğunu ve anayasayı değiştirerek sorunların çözülemeyeceğine işaret etti. Emir, “Biz geleneksel olarak anayasaların birçok sorunun kaynağı olduğunu ve anayasayı bir şekilde değiştirirsek bu sorunların birçoğu da çözebileceğimizi düşünüyoruz. Sorunların kaynağını ve çözümünü sadece anayasada aramak önemli bir yanlış” dedi. Esas tartışılması gereken konun ise “anayasanın korunması” olduğunu ifade eden Emir, şunları dile getirdi:

“Yeni anayasa yapalım ama bu koşulla da yapamayacağımız hatta tartışmasının bile Türkiye'de birçok önemli gündemi geri plana atmak açısından değirmene su taşımak olacağını tespit ettiğimize göre anayasayı korumak hepimize düşüyor. Yani şu haliyle 1982 anayasası içindeki hükümler yani bizim aslında defalarca değiştirmiş olmamıza rağmen yeterli bulmadığımız, özellikle temel hak ve özgürlüklerin doğru tanımlanmadığı, doğru teminatlar altına bağlanmadığı 82 anayasası bile şu anda bizim açımızdan korunmaya muhtaç, korunması gereken bizim açımızdan adeta nefes borusu sayabileceğimiz bir anayasa. Bizim daha çok bunu anlamamız gerekiyor.”

‘ÖNCE TÜRKİYE’YE DEMOKRATİK İKLİM SUNSUNLAR’

 İYİ Partili Poyraz ise Türkiye'de her yerin, bir “tek adamla” oluşturulduğunu savunarak, “Bunu ortadan kaldırma kararlılığı bugün bu yükü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bütün milletvekillerinin kalbinde, yüreğinde vardır. O cesaret de vardır. Ama önce hepimizi yakan sorunlarla ortaklaşmak zorundayız ve bu sistemi değiştirmekle ortaklaşmak zorundayız” ifadelerini kullandı. Serap Yazıcı Özbudun da iktidarın 12 Eylül Anayasası’nı değiştirme söylemini samimi bulmadığını belirterek, Türkiye’ye önce “demokratik iklim” getirilmesi çağrısında bulundu. Özbudun, “Önce Türkiye'ye demokratik bir iklim sunsunlar. Önce Türkiye'de hukuk devletinin bütün mekanizmasını işletsinler. Önce Türkiye'de ifade ve katılma hürriyetinin önündeki bütün hukuki ve fiili engelleri kaldırsınlar. O zaman buyursunlar yeni bir anayasayı tartışalım” dedi.