Gıda ithalatında dünya lideri olan Amerika Birleşik Devletleri’ne Türk gıda ürünlerinin ihracatını artırmak amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ticaret Bakanlığı desteğiyle 6 yıl önce hayata geçirdiği Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi, çok görkemli bir tadım etkinliği düzenledi.
Uçak: “Turkish Tastes ABD’ye gıda ihracatımızı ikiye katladı”
Gala yemeğinde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2018 yılında Turkish Tastes Projesi’nin başladığında projede yer alan 6 gıda sektörünün ABD’ye ihracatının 786 milyon dolar olduğunu, 2024 yılı sonu itibariyle ABD’ye gıda ihracatımızın 335 milyon doları yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri olmak üzere 1,6 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.
Türkiye’nin ABD’ye gıda ürünleri ihracatında 5 milyar dolar hedefleri olduğunun altını çizen Uçak, “Turkish Tastes Projemizde bizimle olan Büyükelçi şefimizin destekleriyle zeytinyağı kuru meyve, baharatlar ve meyve sebze mamulleri sektöründen firmalarımızın ürünleri kendi markalarıyla ABD pazarına güçlü bir şekilde yer almaya başlayacaklar. Projemizde kuruluşlarla iş birliğine olduğu kadar profesyonellere de önem veriyoruz. Yaptığımız çalışmalarda önce ABD’deki etkinliklerde şefleri ve satın alma yetkililerini bilgilendiriyoruz. Sonrasında anlattıklarımızın sağlamasını yapmak üzere Türkiye’ye davet ediyoruz. Türkiye’de topraktan çatala konseptinde hazırladığımız programlarla, üretim alanları, işletmeler, kültürel mekanlar ve restoranlarda ürünlerimizi ve kültürümüzü tanıtıyoruz. Şeflerimiz Türkiye programını tamamladıktan sonra bizim ABD’deki büyükelçilerimiz oluyorlar. Zaten amacımız da en başından beri ABD’de Turkish Tastes Topluluğunu oluşturmaktı. Her geçen yıl daha büyük bir aile oluyoruz” diye konuştu.
ABD’li şef Pitz: “Türkiye gıda sektöründe küresel ölçekte bir oyuncu”
Amerikan Şefler Akademisi Başkan Yardımcısı ve “Turkish Tastes” fahri elçisi Reimund Pitz, Türkiye’nin gıda üretimindeki doğal yöntemlerini ve potansiyelini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Şimdiye kadar dört kez Türkiye'yi ziyaret etme fırsatım oldu ve kuru meyvelerin, zeytinyağının üretim sürecini yerinde görme şansı yakaladım. Ürünlerin nasıl tamamen doğal koşullarda yetiştirildiğini, hasat edildiğini ve işlendiğini gözlemledim. Dünyanın dört bir yanında sağlıklı, temiz ve güvenilir gıdalara olan talep artıyor. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye’nin tarım ve gıda sektöründe küresel ölçekte önemli bir oyuncu olacağını düşünüyorum. Türkiye, bu alanda bir oyun değiştirici olacak.”
Gala Yemeğinde Trump National Country Clup Executive Şefi Jim Zambito tarafından hazırlanan menüde Türk gıda ürünleri kullanıldı. Etkinlik, Turkish Tastes National Ambassador ünvanına sahip olan Şef Dr. Tom Macrina ve Shawn Smith koordinasyonunda organize edildi. Etkinliğe Turkish Tastes National Ambassador olan Reimund Pitz, American Culinary Federation Başkanı Rene Marguis başta olmak üzere üst düzey şef ve satın alma direktörleri katıldı. Gala yemeği öncesinde konuklara, kokteylde Türk kahvesi ve Türk şarabı ikram edildi.
“Türk Lezzetleri Gala Programı” kapsamında ABD’ye giden Ege İhracatçı Birlikleri Başkanları, Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Sedat Önal’ı da ziyaret ettiler. ABD’deki programlara Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Halis Kaya ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz’da katıldı.