Ebru APALAK
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu'nun düzenlediği Türk Dünyası 8. Belgesel Film Festivali, 19 Ekim'de Ankara'da başlıyor. Festivalin bilgilendirme toplantısı bugün Ankara Kent Konseyi’nde yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin katkılarıyla düzenlenen festival, 6 Şubat depreminde yaşamını kaybeden vatandaşlara ithaf edildi. Festival kapsamında Başkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ) ve Ankara Bilim Üniversitesi'nde yapılacak gösterimler, diğer üniversitelerdeki öğrencilerin katılımına açık olacak. 23 Ekim'e kadar sürecek festivalin ödül töreni ve galası 22 Ekim'de TRT Arı Stüdyolarında yapılacak. TRT Avaz, töreni canlı yayınlayacak. Festivalin kapanışı ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde şehit Ömer Halisdemir nezdinde bütün şehitlere adanacak gösterimle bitecek.
372 FİLM BAŞVURDU
Belgeselcilerle sinemacıları buluşturmayı ve “Türk dünyasının öz değerlerini ortaya çıkarmayı” hedefleyen festivale, bu yıl 23 ülkeden 372 film başvurdu. “Türk Kültürü ve Türk’ün Dünyaya Bakışı” temasına uygun bulunan 151 belgesel film, festivale kabul edildi.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, toplantıda Türk dünyasının geniş bir coğrafyaya yayıldığını söyleyerek, “Ana hedeflerimizden biri Türk dünyasına hizmet edebilmek” dedi. Demir, kültürün birleştirici bir gücü olduğunu dile getirdi.
FİNAL FİLMLERİ, İKİ ÜNİVERSİTEDE GÖSTERİLECEK
Festivalde finale kalan filmler, 19 Ekim'de Başkent Üniversitesi'yle ODTÜ'de gösterilecek. AHBVÜ İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi’nde 100. Yıl Kültür Merkezi’nde Azerbaycan Filmleri Afiş Sergisi düzenlenecek, Dr. Aysel Güney Türkeç’in “Emek Dünyamız” adlı resim sergisinin açılışı yapılacak. Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Azerbaycan Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı ve Milletvekili Ganire Paşayeva'nın anısına en iyi filme Onur Ödülü verilecek. Yaşam Boyu Onur Ödülü ise akademisyen İrfan Gürdal'a takdim edilecek.
“ONLAR GELECEĞİN SİNEMACILARI”
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Ankara Bilim Üniversitesi’nin Film Tasarımı ve Yönetimi bölüm başkanları Prof. Dr. Nihan Gider Işıkman’la Prof. Dr. Eda Arısoy da toplantıya katıldı. Prof. Işıkman, üniversitelerin festivale katılmasıyla kültürlerarası buluşmanın öğrenci düzeyinde başladığını belirtti. Bu yıl düzenlenen öğrenci jürisiyle öğrencilerin festivalin parçası olduklarını ifade etti. Işıkman, bunu önemsediğini kaydederek, “Çünkü onlar geleceğin sinemacıları. Hem kültürel alışverişi hem de ekonomik alışverişi sağlayacaklar.” diye konuştu.
Festivalde yer aldıkları için onur duyduklarını ifade eden Prof. Arısoy, festivalin kültürel altyapısının güçlü olduğunu söyledi. Öğrencilerin festivalde bulunmasının önemli olduğuna değindi.
FİLMLER, SEKİZ ÜLKEYİ DOLAŞACAK
Ödül almaya hak kazanan filmler, 25-28 Ekim tarihlerinde Azerbaycan’da Bakü Devlet, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitelerinde ve halk arasında gösterilecek. Filmler, Azerbaycan’daki gösterimlerin ardından aralarında Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın da olduğu yedi ülkede sinemaseverlerle buluşacak.
“ANKARA, ARTIK GRİ BİR ŞEHİR DEĞİL”
Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa, Federasyon Başkanı Demir’e başkent oluşunun 100. Yılı'nda Ankara’yı festivalin ev sahibi olarak seçtikleri için teşekkür etti. Basa, “Ankara, kültür ve sanat şehri, artık gri bir şehir değil.” ifadelerini kullandı.