Muhammed Ali YAHŞİ

TÜRKSOY ve Gökyay Vakfı işbirliğinde  “Başkent Kültür Yolu Festivali” kapsamında 16 Eylül’de düzenlenecek olan ‘Satranç Tüm Kültürleri Kapsar’ isimli satranç turnuvası öncesinde TÜRKSOY üyesi ülkelerin katılımcıları, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde bir araya gelerek basın toplantısı gerçekleştirdi. Gökyay Vakfı’nın ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısına; TÜRKSOY Genel Sekreter Sayit Yusuf,KKTC Büyükelçiliği Eğitim ve Kültür Ataşesi Ahmet Arslan, Türkmenistan Büyükelçiliği Ataşesi Merdan Nurmyradov, Kazakistan Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Dimaş Omurali, Kırgızistan Büyükelçiliği Ataşesi Begimai Bakytbek, Macaristan ve Özbekistan büyükelçilikleri temsilcileri katılım gösterdi. Basın toplantısında konuşan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Mütevelli Heyeti Başkanı Birten Gökyay,  turnuva açılışında Azerbaycan Devlet Sanatçısı Turan Manatzade’nin, 23 Eylül’de ise Azeri sanatçı Ahad Asker’in depremzedeler anısına piyano resitali vereceğini ifade etti. Yapılan basın toplantısının ardından temsilciler satranç tahtasında karşılıklı temsili hamleler gerçekleştirdi.

“BÜYÜK ATATÜRK'ÜMÜZÜN YOLUNDA BU ETKİNLİĞİ YAPMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Mütevelli Heyeti Başkanı Birten Gökyay basın açıklamasında yaptığı konuşmada,  Cumhuriyetin 100’üncü yılının kutlanacağı bugünlerde çok önemli bir faaliyeti gerçekleştirmenin gururu ve huzuru içerisinde olduklarını belirterek, “ 30’uncu yılını kutlayan Türksoy'la bu dönemde bir iş birliği yapmış olmak bize kıvanç vermiştir.Ayın 16’sında Kültür Yolu Festivali’nin başlamasıyla birlikte bu etkinliğin başlaması da manidar olacaktır. Bilindiği üzere büyük Atatürk bu konuda da müthiş bir öngörüyle yıllar önce 1930 da şöyle söylemiştir: Bizim Orta Asya ve Kafkasya'da yaşayan Türk kardeşlerimiz günün birinde kendi yönetimlerine kavuşacaklardır. Bunun için ülkemizin buna hazırlıklı olması, bu kardeşlerimize destek vermek ve işbirliğini geliştirmek için her türlü projeye gerekli hazırlıkları yapması gerekir’ şeklinde bir öngörüsü de olmuştur. Onun için biz de büyük Atatürk'ümüzün yolunda bu güzel etkinliği 30’uncu Yıl dönümünü kutlayan Türksoy'la yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ASIRLARA DAMGA VURACAĞIMIZA YÜREKTEN İNANIYORUM”

Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını kazandığı dönemlerden itibaren özellikle Türkiye'nin önderliğinde Türk dünyasının birlikte iş yapmak, büyümek ve arada bırakılan boşluğu telafi etmek adına çok önemli girişimlerde bulunduklarını ifade eden Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Sait Yusuf, bunlardan bir tanesinin de 1993 yılında kurulan Türksoy olduğunu belirtti. Yusuf, “Uluslararası Türk Kültür Teşkilatının kuruluş amacı ki bugün burada bulunma sebebimize de çok uygun, Türk milletinin tarih boyunca ürettiği ayrı ayrı coğrafyalarda ayrı ayrı devletlerde ayrı ayrı kültürel etkiler altında ürettikleri kültür değerlerini birbirlerine ve dünyaya tanıtmak,aynı zamanda tehlike altında olan Türk kültür değerlerini yeniden insanlığın hizmetine sunmaktır” dedi.  

“Dünya medeniyet tarihine bakınca hakikaten bizim yaşadığımız şu anda kardeş cumhuriyet temsilcilerimiz de burada onların özellikle bulunduğu coğrafyada ecdadımızın ürettikleri ve halen üretmeye devam ettikleri kültürel değerleri dünya medeniyet tarihinde herhalde çok güzel bir yere sahip olsa gerek, onları çıkarırsanız geriye çok fazla bir şey kalmaz” diyen Yusuf, “O bakımdan çok özel bir milletin mensubuyuz çok özel bir geçmişin bugünkü temsilcileriyiz. Ben bu anlamda bu kadar büyük ve köklü bir medeniyete sahip olan bu milletin önümüzdeki yıllara bu medeniyetini güçlendirerek, geliştirerek, üstüne yenilerini de katarak yeni nesillerle gelecek asırlara damga vurmaya devam edeceğini yeni, bağımsız Türk cumhuriyetleri, otonom cumhuriyetler ve toplulukların uluslararası siyaset arenasına çıkan, kardeşlerimizle birlikte müştereken değerlerimiz ve gücümüzü birleştirip çok daha güçlü bir şekilde gelecek asırlara damga vuracağımıza yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Gökyay Vakfı’nın çok özel bir faaliyet yürüttüğünü de belirten Yusuf, “Şu anda ilk defa geldiğim için büyülenmiş durumdayım. Daha önce aldıkları ödülleri biliyorum. Böyle güçlü, güzel insanların ve böyle güzel faaliyetlerin yapıldığı bir vakıfla satranç alanında satrancı vesile ederek böyle bir etkinlikte bulunmak Türksoy adına bizim için gurur verici. Şu anda burada olmak da beni ve ekibimi son derece memnun etmiş durumda. Bizi böyle bir fırsata ve çalışmaya yönlendirdiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

“BİZ BİRLİKTE BÜYÜĞÜZ”

Satranç turnuvasının güzel bir faaliyet olacağını ve Ayın 16’sında da herkesi davet ettiğini belirten Yusuf, “Öteden beri biz, her birimiz bir yerde güçlüyüz. Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan,Azerbaycan ve KKTC, hepsi kendi bölgesinde kültürel anlamda da bugünkü yapıları itibariyle de güçlü. Ama bizim bu gücümüzü sinerjiye dönüştürmemiz lazım. Biz bu gücümüzü birleştirip müştereklerimizi arttırarak gelecekte çok daha büyük işler yapacaksak bu işin hamasetin ötesine taşınması lazım. Bu hamaset 'Biz büyüğüz, güçlüyüz, var ol, ne güzel' bunların ötesinde bizim birlikte çalışmak, birlikte üretmek,birlikte mesai harcamak gibi şeylere yönelmemiz lazım. Türksoy’unn amacı bu zaten. Şu anda burada oluşumuz da böyle. Hele 16’sındaki turnuvaya bu ülkeden temsilciler katılacak. Bu da bir yarışma ama yarışma bir tatlı rekabet bir diyalog aynı zamanda. O bakımdan bir birlikte çalışarak değerlerimizi yükselteceğiz. Biz birlikte büyüğüz, çok büyüğüz tahmin edildiğinden daha büyüğüz ve bunu genç nesillere aktaracağız” diye konuştu

“KKTC OLARAK KÜLTÜRÜMÜZÜ HER ŞEKİLDE YANSITMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Basın açıklamasında söz alan KKTC Ankara Büyükelçiliği Eğitim ve Kültür Ataşesi Ahmet Arslan, “Dünya üzerindeki Türki cumhuriyetlerin varlığı, birliği ve birbirleriyle teması dünya üzerinde büyük bir medeniyetin kültürünün unutulmaması ve nesilden nesile aktarılması adına çok büyük bir önem arz etmektedir” dedi. Bu varlığı ve birliği sürdürebilmek için çok ciddi bir temasa ihtiyacın olduğunu da belirten Arslan, “Bu anlamda da Türksoy’u ve neler yaptığını çok iyi biliyoruz, Yine bu paralelde Gökyay vakfının çalışmalarını duyduk, öğrendik. Bizler de KKTC olarak bunun bir parçasıyız. Burada bulunmaktan, bu etkinlikte olmaktan tabi ki büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kültür Bakanlığı'nın Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında yine cumhuriyetimizin 100’üncü Yılı münasebetiyle kendi içimizde bir alt başlık olarak Türksoy ile Gökyay Vakfı’nın birlikte düzenlemiş olduğu 16 Eylül'de başlayacak olan 2 Ekim’e kadar sürecek olan bu etkinlik içerisinde bizler de bu rolümüzü alıp KKTC olarak tanıtımımızı, kültürümüzü her türlü şekilde yansıtmaya çalışacağız. Ben de teşekkür ediyor ve Türksoy’un ömrü uzun olsun diyorum. Bu uğurda Türksoy’un Türk birliği adına daha çok yol kat edileceği açıktır” ifadelerini kullandı

“KIRGIZİSTAN’DA SATRANCA İLGİ ÇOK YÜKSEK”

Bu tarz etkinliklerin ülkelerin kültürlerini daha yakından tanımak ve bilmek için güzel etkinlikler olduğunu ifade eden Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği temsilcisi Begimai Bakytbek, “Bugün burada bulunmaktan çok mutluyuz. Beraberliğimizi güçlendirmek ve kültürümüzü tanıtmak adına bu etkinliği düzenleyen Gökyay Vakfı’na ve Türksoy Teşkilatına teşekkür ediyoruz. Kırgızistan'da satranca olan ilgi çok yüksektir. Bunun için Ankara’da takım oluştururken çok zorlanmadık. Yurttaşlarımız arasında takıma girmek isteyen çok sayıda kişi oldu ve halen başvurular devam ediyor. İnanıyorum ki 16 Eylül deki turnuvayı güzel bir şekilde gerçekleştireceğiz. Kardeşlerimize başarılar diliyor, herkesi turnuvaya ve sonrasında yapacağımız sergiye herkesi bekliyoruz” dedi

“KAZAKİSTAN KADIN SATRANÇ TAKIMI DÜNYA 2’NCİSİ OLDU”

Basın toplantısında söz alan Kazakistan Ankara Büyükelçiliği Ataşes Dimaş Omurali, Türkiyenin 100’üncü yılına ve Türksoy’un 30. yılına ithafen Gökyay Vakfı’nın yapmış olduğu bu etkinlikte Kazakistan'ın da olmasından çok memnunuz, çok gurur duyuyoruz.16’sında başlayacak turnuvaya herkesi bekliyor, Katılımcılara başarılar diliyoruz.  Dünya Satranç Federasyonu’nun 5-12 eylü tarihleril arasında gerçekleştirdiği Dünya Satranç Turnuvası’nda Kazakistan'ın kadın takımı ikinci olarak gümüş madalya aldığını herkese haber vermek istiyorum” dedi.

Editör: Ezgi Bardakçı