Engellilerin Haklarına Erişim Platformu ve Tüketici Hakları Derneği, tasarruf tedbirleri kapsamında Meclis’e sunulan ve kabul edilen vergi paketine, engelli vatandaşlara yönelik kısıtlamalar getirmesi nedeniyle tepki gösterdi. Bugün Sakarya Caddesi’nde açıklama yapan dernek üyeleri, engellilere yönelik üretilen ürünlerin büyük bir kısmının Türkiye’de üretilmediğine dikkati çekerek, şu ifadelere yer verdi:

“Örneğin, görme engellilerin kullandığı Braille ekranlarda yer alan Braille hücreleri, dünyada çok az yerde bulunabilmektedir. Bu hücrelerin üretimi için gerekli tesisin kurulması çok maliyetlidir. Dolayısıyla, Türkiye'de bir kuruluş Braille ekran üretmek isterse, yine bu hücreleri dünyanın çeşitli bölgelerinden ithal etmek zorunda kalacaktır. Bu gibi nedenler, engelli teknolojilerinin Türkiye'de üretilmesinin önünde önemli bariyerler meydana getirmektedir. Dolayısıyla engelliler, yaşamlarını kolaylaştıran bu araçları yurt dışından temin etmek zorunda kalmaktadır.”

‘ENGELLİLERİN YASAL HAKLARI TARTIŞMAYA AÇILAMAZ’ 

Açıklamada, 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Kanununun 32’nci maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanununda değişiklik yapılarak istisna getirildiği anımsatılarak, kabul edilen vergi paketinde ise KDV istisnasının kaldırıldığı ifade edildi. Bu durumun engellilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyeceği ve onları sosyal hayattan koparacağı kaydedilerek, “Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri gibi batı ülkelerinde, engellilerin ihtiyaç duyduğu ürünler devlet tarafından ücretsiz olarak sağlanmakta ve belirli aralıklarla yenilenmektedir. Bizler, benzeri uygulamaların Türkiye'de de hayata geçmesi beklentisi içerisindeyken, güç şartlarda bu ürünleri temin edebilen engellilerin önüne çıkarılan bu engel, onları daha da mağdur hale getirecektir” denildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Engellilerin yasal haklarının TBMM çatısı altında tartışmaya açılmasını ve yasal düzenleme adı altında hak kayıplarına yol açarak eşitlik ve adalet duygusunun zedelenmesini daha da önemlisi Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi ve Evrensel tüketici hakları ihlal edilerek yasal süreçlere engelli örgütlerinin dahil edilmemesini kabul edilir bulmuyoruz.”

‘CUMHURBAŞKANI VETO ETMELİ’

Söz konusu paketin 18. maddesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmesi gerektiği kaydedilerek, şu talepler iletildi:

1. TBMM'ye sunulan Kanun Teklifindeki 18’inci maddenin engellilerle ilgili kısmının yeniden değerlendirilmesini, engellilerin kullandığı araçların ithalatında KDV istisnasının sürdürülmesi,

2. Engellilerin hayatını kolaylaştıran bu araçların devlet desteği ile ücretsiz olarak temin edilmesi ve belli zaman aralıklarında yenilenmesi,

3. Yurt dışından ithal edilen ve KDV istisnası uygulanan bu araç ve gereçlerin özel tüketim vergisinden de muaf tutularak tüm engelliler için erişilebilir hale getirilmesi.

Öte yandan; bu Kanun Teklifi TBMM’ye gelmeden önce kamuoyunda tartışmaya açılan “Engellilerin ÖTV istisnalı araç alımında yapılacak düzenlemelerin”, bu Kanun Teklifinde yer almamasından memnuniyet duyduğumuzu belirterek;

1. ÖTV istisnalı araç sahibi engelli kişinin vefatı halinde; mirasçılara intikal eden bu araçtan daha değerli bir mal varlığı bulunmayanların mirasçılarının, araç alımında ödenmeyen ÖTV’yi ödemek zorunda kalmasının (araçtan daha değerli başka mal varlığı miras kaldığında, ÖTV ödenmez), ekonomik güçlük yaşayan aileler adına adil olmayan bir uygulama olduğunu hatırlatarak mevcut mevzuatın, ÖTV’nin ödenmeyeceği biçiminde değiştirilmesini,

2. ÖTV istisnalı araç alımında uygulanan fiyat sınırlamasının kaldırılmasını ve engellileri ilgilendiren ÖTV ve KDV ilgili düzenlemeler söz konusu ise, öncelikle engelli örgütleri ile müzakere edilmesini talep ediyoruz.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu