Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yüksek vergilerin yolunu açan dolaylı vergi sisteminin vatandaşları güvensiz ürünlere yönlendirdiğini söyledi. Bu kapsamda özellikle son günlerde kaçak üretilen alkollü içki kullanımı nedeniyle can kayıplarına dikkat çeken Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada “Kaçak olarak üretilen alkollü ürünler, tüketicilerin ölümüne ve sakat kalmalarına neden olmaktadır. Bu durum, sadece bireylerin sağlığını tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda yasal yükümlülüğünü yerine getiren işletmeler açısından da haksız rekabete yol açmaktadır. Tüketiciler 70’lik rakıya (591,02 (KDV+ÖTV+373,98= 965 TL yüzde 61.2) tüketim vergisi ödemektedir” değerlendirmesi yaptı.
Yüksek vergilerin, özellikle açlık sınırı altında yaşamını sürdüren milyonlarca tüketiciyi olumsuz etkilediğine işaret edilen açıklamada; “Bu durum, tüketicileri pahalı ve vergilendirilmiş alkoller yerine, kendi evlerinde ya da kaçak yollarla temin edilen alkolleri tercih etmeye yöneltmektedir. Kaçak içki yalnızca ekonomik bir sorun değil, aynı zamanda toplumsal bir güvenlik sorununa dönüşmektedir” denildi.
"Devletin denetim ve güvenlik mekanizmalarını zayıflatır"
Kaçak alkol tüketimi nedeniyle her yıl çok sayıda insanın hayatını kaybettiği ve bir o kadar kişinin de kalıcı organ kayıpları yaşadığı ifade edilen açıklamada, “Vergiler, devletin sağlık, eğitim, altyapı, güvenlik gibi hizmetleri sunması için toplanır. Ancak, adaletsiz vergi olan dolaylı vergilerin yüksekliği ve vergilendirilmiş ürünlerin pahalı hale gelmesi, tüketicilerin bu ürünleri kaçak yollarla temin etmesine neden olmaktadır. Bu durum, yalnızca sağlık sorunlarına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda devletin denetim ve güvenlik mekanizmalarını da zayıflatır. Devlet, bu sorunun önüne geçebilmek ve halk sağlığını koruyabilmek adına alkol satışlarına uygulanan vergi oranlarını yeniden gözden geçirmelidir. Yüksek vergi oranları, sadece kaçak ürünleri cazip hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda yasal ürünlere ulaşımı zorlaştırır ve piyasada denetimsizliğe zemin hazırlar. Bu durum hem tüketicilerin sağlığını tehdit eder hem de yasal işletmeler için haksız rekabete neden olur” diye belirtildi.