Gündem

TÜBA sokak hayvanlarını masaya yatırdı

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), kamu güvenliğine ilişkin tehdit oluşturan sokak hayvanları sorununu "Sokak Hayvanları: Toplumsal Sorunlar ve Halk Sağlığı Sempozyumu”nda masaya yatırdı. Sempozyuma katılan veterinerler, sağlık çalışanlarından oluşan bilim insanları, sokak hayvanlarının yönetimi ve refahı konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, hayvanların ticari meta olarak görüldüğü ve hayvan sevgisi istismarının karıştığı sosyal medyadaki sağlıksız, subjektif ve irrasyonel tartışmanın konunun çözümüne bir katkısı olmayacağını bildirdi.  

TÜBA’nın düzenlediği sempozyumda, akademisyenler, veterinerler, sağlık çalışanları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları, sokak hayvanlarının yönetimi ve refahı konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Yaşanan dezenformasyona son vermek amacıyla sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesi, bulaşıcı hastalıkların yayılması ve çevreye verdikleri zarar gibi her konu başlığı hakkında alternatifli çözüm önerilerini sundular. Konunun her acıdan ele alınması gerektiği, özellikle zoolojik hastalıklar, sokak hayvanları aracılığıyla insanlara bulaşabilen hastalıklar, halk sağlığı acısından oluşturduğu tehdit de göz önünde bulunduruldu.

Konu hakkında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, hayvanların ticari meta olarak görüldüğü ve hayvan sevgisi istismarının karıştığı sosyal medyadaki sağlıksız, subjektif ve irrasyonel tartışmanın konunun çözümüne bir katkısı olmayacağını bildirdi.  Prof. Şeker, hızlı şehirleşmeye bağlı olarak insanın hayvan ve doğa ile ilişkisinin neredeyse koptuğunu ve bunun sonucu olarak sokak hayvanlarıyla yaşanan problem hakkındaki bilgi yetersizliğinin halk sağlığını tehdit eder düzeye geldiğini ifade etti.

Sokak hayvanı sorunu bulunmayan gelişmiş ülkelerin konuyu yasal düzenleme ve yasaların bireylere yüklediği cezai müeyyideler sayesinde kontrol altına aldığına dikkat çekti. Sokak hayvanı bakımının, hayvan beslenmesinin bir sorumluluk olduğunu belirten Şeker, bireylerin hayvan sahiplenirken bu sorumluluğun farkında olmaları, kendi sağlıklarını ve çevre sağlığını da düşünerek ailece bir eğitimden geçmeleri gerektiğini vurguladı.

İnsanların hayvanlar konusunda farkındalık eğitimi almaları ve bu sorumluluğu taşıyıp taşıyamayacaklarını kendilerine sormalarında toplum sağlığı için büyük yarar gördüğünü söyledi. Konunun sadece yerel yönetimler veya ilgili bakanlıkların sorumluluğu olarak düşünülmemesi gerektiğini, herkesin bu sorumlulukta üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.

Prof. Şeker ayrıca doğada mevcut olan her canlının doğal ekosistem içinde önemli bir görevi ve ekosistemdeki halkaların biyoçeşitlilik açısından doğada denge unsuru olduğunu belirtti. Her bir canlı popülasyonunun kontrolsüz artış ve azalışının diğer canlıların yaşamlarını etkileyecek yansımalarının görüleceğini bilerek hareket edilmesinin önemli olduğunu, kararların da buna göre verilmesi gerektiğini vurguladı.

Fotoğraf: AA