Ebru APALAK
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) ile Etimesgut Belediyesi’nin Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, sektörde insan hakları ihlâllerinden kaynaklanan sorunlar ve eşitsizlikler irdelendi.

İlk konuşmayı yapan ATEM Başkanı Hakan Akçam, mülkiyet hakkının insan haklarının temel ilkelerinden biri olduğunu belirtti. Akçam, sektör temsilcilerinin toplantıda aktardıkları sıkıntıları TİHEK uzmanlarının raporlaştırarak gerekli mercilere ileteceğini bildirdi.

TİHEK BAŞKANI KILIÇ: AMİRAL GEMİMİZ; AYRIMCILIKLA MÜCADELE
Akçam’ın ardından konuşan TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, 2016 yılında kurulan TİHEK’in “yurttaşla kamu otoritesi, sivil toplumla devletin bütün organları arasında köprü vazifesi gördüğünü” kaydetti. ATEM’le imzaladıkları protokolden söz eden Başkan Kılıç, bilgilendirme toplantısı gibi eğitsel etkinlikleri sürdüreceklerini söyledi.

Prof. Kılıç, TİHEK’in icrai yaptırım yetkisini kamu ve özel hukuk tüzel kişiliklerinde kullandığını belirterek, “Herkesin eşit bir biçimde eşit yurttaşlık temelinde bu haklara kavuşmasını arzu ediyoruz, hedefliyoruz” dedi. Kadın haklarının insan haklarının, ayrımcılıkla mücadelenin ise TİHEK'in amiral gemisi olduğunu kaydeden Kılıç, şu ifadeleri kullandı: “TİHEK olarak amiral gemimiz; ayrımcılıkla mücadele. Eşitlik kurumu olmamız hasebiyle bu noktada icrai bir yetkiyle başvurular alıyoruz”

Açılış konuşmalarından sonra TİHEK uzmanları katılımcılara tek oturumdan oluşan bir eğitim verdi.

“EV SAHİBİ, EMLAKÇI YA DA GAYRİMENKUL DANIŞMANINA AYRIMCILIK TALİMATI VERİYOR”

TİHEK Uzman Yardımcısı Pınar Kaçan, Türkiye’de vatandaşların özellikle ev kiralarken medeni durum ve cinsiyetleri nedeniyle ayrımcılığa daha sık uğradıklarını bildirdi. TİHEK’in ayrımcılık yasağı ihlâli gibi durumlarda kendiliğinden inceleme başlattığını ifade etti.

Kurumun İnsan Hakları ve Eşitlik Uzmanı Özlem Demir Yazar, “TİHEK Kararlarından Örnekler ve Analizler” başlığında katılımcıları bilgilendirdi. Yazar, TİHEK’e emlakla ilgili yapılan başvurularda vatandaşların cinsiyet, medeni hâl ve renkleri sebebiyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını bildirdi. Erkeklerin cinsiyet, kadınların ise medeni durum ayrımcılığına uğradığını belirtti. “Genellikle ev sahibi emlakçı ya da gayrimenkul danışmanına bir ayrımcılık talimatı veriyor ‘Evimi yalnızca şunlara ver’ ya da ‘Sakın bunlara verme’ şeklinde” diyen Yazar, emlakçı ve danışmanların kendilerine verilen talimatı yerine getirdiğini söyledi. Türkiye’de bekâr erkekler ile dul kadınların diğer vatandaşlara göre daha fazla ayrımcılıkla karşılaştığını aktardı. Ev sahiplerinin bekâr bir kadına evlerini kiralamakta sakınca görmediklerini ancak bekâr erkeklerde bu durumun geçerli olmadığını dile getirerek, “Bir erkek, sırf erkek olduğu için ayrımcılığa uğrasa da evli olduğunda bu durum değişebiliyor” dedi.

TİHEK, 2022’DE 11, 2023’TE 6 İHLÂLİ BELİRLEDİ

TİHEK’in vatandaşların emlâkla ilgili yaşadıkları sıkıntılarla ilgili karar istatistiklerini aktaran Yazar, 2022 yılında 11, 2023’te ise 6 ihlâl kararı verdiğini bildirdi. Kiralık ve satılık konut yer sağlayıcılarına ilişkin ise bu yıl üç ihlâl kararı aldıklarını söyledi.

Editör: Ezgi Bardakçı