Türkiye’de son yıllarda yeniden gündeme gelen kenevir üretimi; birçok sektöre sağladığı katkılar ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor. Tarımsal verimliliği yüksek olan kenevir, toprağı havalandırması ve böcek ilacı gerektirmemesi gibi avantajlarının yanı sıra, kısa sürede yetişmesiyle de çiftçiler için cazip bir alternatif oluşturuyor. Ayrıca, otomotivden biyoyakıta kadar yenilikçi alanlarda, kenevir lifi cam elyafına alternatif olarak otomotiv bileşenlerinde kullanılabilirken, tohumu ise gıda ve ilaç sektöründe önemli hammaddeler arasında gösteriliyor.

Faydaları bilinen bu ürünle ilgili 2024 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni mevzuatıyla şekillenen tıbbi kenevir üretimi yaygınlaşıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 16 yeni üreticiye de tıbbi kenevir üretme lisansı verildi.

Türkiye’de uzun yıllar gerileyen kenevir üretimi son yıllarda artış gözlemlense de hâlâ yeterli seviyeye ulaşmadığı belirtiliyor. Kenevirin kullanım alanlarının kağıttan kumaşa, izolasyon malzemelerinden kozmetik ürünlerine kadar çok geniş alanda pek çok sektörde değerlendirilen bir bitki türü olduğu biliniyor.

Ayrıca, otomotivden biyoyakıta kadar yenilikçi alanlarda, kenevir lifi cam elyafına alternatif olarak otomotiv bileşenlerinde kullanılabilirken, tohumu ise gıda ve ilaç sektöründe önemli hammaddeler arasında gösteriliyor.

Dünya genelinde yıllık binlerle ton tıbbi kenevir üretildiği ve bunun üçte birinin uluslararası ticarete konu olduğuna dikkat çekiliyor. Bu anlamda tıbbi kenevirin üreticiler ve yatırımcılar için büyük bir potansiyel sunduğuna vurgu yapılırken, sağlık sektörü alanında ciddi bir potansiyelinin olduğu kaydediliyor.  

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU