Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, MEB’in ve okul idarelerinin temel sorumluluklarının başında okullarda güvenli ve düzenli bir eğitim ortamı sağlamak olduğu kaydederek, “Temizlik hizmetlerini velilere yüklemek, devlet ve kamu hizmetlerine duyulan güveni zedelememelidir. Bu nedenle, okullar açılmadan önce temizlik personeli ve gerekli malzemelerin tam olarak sağlanması, öğrenciler için sağlıklı ve güvenli bir ortamın eksiksiz bir şekilde sunulması zorunludur” dedi.

Bazı okullarda temizlik personeli eksikliği ve temizlik malzemelerinin yetersizliği konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin girişimine okul müdürlerine “Belediyeden hiçbir şey istemeyin” şeklinde gönderilen mesajla ilgili değerlendirme yapan Kılıç, şunları vurguladı:

“MEB’na ve okul idarelerine çağrımız şudur: Bu mesajı atan zihniyet, çözüm için gerekli işbirliğini engelleyen ciddi bir sorundur. Okullarda temizlik sorununu çözmek adına belediyelerin temizlik ekipleri ve kaynaklarının okullara destek amacıyla kullanılmasının önü açılmalıdır. MEB ve okul müdürleri, bu süreçte yapıcı ve birleştirici bir tutum sergileyerek çocuklarımızın sağlıklı ortamlarda eğitim almasını sağlamalıdır. Okulların hijyen standartlarını yükseltmek için MEB ve belediyeler bir araya gelmeli, acilen ortak bir çözüm üretilmelidir. Temizlik personeli eksikliği giderilmeli ve düzenli olarak hijyen ve temizlik konusunda eğitimler verilerek daha etkili ve verimli çalışmalar sağlanmalıdır. Okul bütçelerinde temizlik ve bakım için yeterli ödenek ayrılmalı, temizlik malzemeleri ve ekipmanlar zamanında temin edilmelidir. Okul binalarının her gün düzenli olarak temizlenmesi, haftalık derin temizlik işlemleri yapılması ve aylık olarak tüm adımların tamamlanması şarttır. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi amacıyla, ortak kullanım alanları (tuvaletler, yemekhaneler vb.) sık sık dezenfekte edilmelidir. Özellikle kapı kolları, asansör düğmeleri gibi sık dokunulan yüzeyler her gün titizlikle temizlenmelidir. Bu süreçte, bakanlıktan belediyelere, öğretmenlerden velilere kadar herkesin elini taşın altına koyması, çocuklarımızın sağlığı ve eğitimi için gerekli iş birliği sağlanmalıdır.”

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU