Ekonomi

TEPAV Gıda Fiyat Endeksi Mayıs 2024 verilerini açıkladı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından açıklanan Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerine göre, 1-31 Mayıs 2024 döneminde aylık gıda enflasyon oranı yüzde 0,75 olarak hesaplanırken en fazla düşüş yaşayan ürünler sivri biber, kıvırcık, çarliston biber ve domates olarak sıralandı. Buna karşılık, işlenmiş gıda ürünlerinden sakız, tahin helvası ve kakao ile meyve ve sebzelerden limon ve elma fiyatlarında önemli artışlar kaydedildi.

TEPAV Gıda Fiyat Endeksi Mayıs 2024 verilerini açıkladı.

Rapora göre 1-31 Mayıs 2024 döneminde aylık gıda enflasyon oranı yüzde 0,75 olarak hesaplandı. Taze sebze fiyatlarında belirgin düşüşler gözlenirken, en fazla düşüş yaşayan ürünler arasında sivri biber, kıvırcık, çarliston biber ve domates öne çıktı. Buna karşılık, işlenmiş gıda ürünlerinden sakız, tahin helvası ve kakao ile meyve ve sebzelerden limon ve elma fiyatlarında önemli artışlar kaydedildi.

TEGE verilerine göre, dokuz aylık birikimli gıda enflasyonu yüzde 49,45 olarak belirlendi. Bu oran, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ücretliler Geçinme Endeksi (ÜGE-Gıda) ile yüzde 47,33, CEFIS ile yüzde 50,10, Türk-İş mutfak enflasyonu ile yüzde 55,49 olarak ölçüldü.

Mayıs 2024 dönemi için diğer kuruluşların hesapladığı aylık gıda enflasyonu verileri ise şöyle: ÜGE-Gıda (İTO) yüzde 2,35, Türk-İş yüzde 7,02 ve CEFIS yüzde 5,37. TÜİK ve ENAG henüz bu döneme ait verilerini açıklamadı.

Alternatif gıda enflasyonu göstergeleri arasında farklar var

Alternatif gıda enflasyonu göstergeleri arasında amaç, yöntem ve kapsam açılarından önemli farklılıklar bulunduğuna dikkat çeken TEPAV, söz konusu farklılıklar nedeniyle ilgili göstergelerin aylık değişimleri ve eğilimlerinin TÜİK’in gıda ve alkolsüz içecekler grubu tüketici fiyat endeksi ile karşılaştırmaya tam olarak uygun olmadığını belirtti.

Gıda enflasyonu alternatif göstergeleri arasında öne çıkan diğer farklar ve bu farkların TÜFE ile karşılaştırılabilirlik durumuna etkileri, TEPAV’ın “Gıda Enflasyonu Göstergeleri Arasındaki Farklılıklar Üzerine” adlı değerlendirme notunda detaylı şekilde ele alındı.