Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek ve Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Küçükaras, EMO Genel Merkezi`nde ortak basın toplantısı yaptı. Ortak basın açıklamasını okuyan BMO Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Küçükaras, konuyla ilgili yaşanan sorunların kamusal alanın piyasaya terk edilmesi ve kamu denetiminin gereken ölçüde uygulanmamasından kaynaklandığını belirtti. İnternet hızının düşürülmesi ve kota uygulamalarının doğru bilgiye ulaşmayı engellediğine dikkat çeken Küçükaras, günümüzde kamu hizmetlerinin dahi büyük ölçüde internet üzerinden gerçekleştirildiğini dolayısıyla sürekli, kesintisiz, hızlı ve kotasız internetin hem kurumlar, hem de bireyler açısından zorunlu olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE 175 ÜLKE ARASINDA 70'İNCİ SIRADA

İletişim ağının hem altyapı, hem de içeriği ile demokrasi karşıtı bir ekonomik düzenin aracına dönüştüğünü söyleyen Küçükaras, ödediğinin karşılığını alamayan yurttaşların da hakları konusunda bilinçlenmeleri gerektiğine dikkat çekti. Küçükaras Türkiye'nin bilişim çağında geride olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 'BTK verilerine göre Türkiye'de 2008 yılında 6 milyon olan genişbant internet abone sayısı, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde 60 milyon 800 bini mobil, 13 milyonu sabit olmak üzere 73 milyon 800 bine ulaşmıştır. Ancak piyasada, altyapının ortak ve adil kullanımı için gerekli düzenlemelerin yapılmaması ve yatırımlara yönelik açmazlar, Türkiye'nin bilişim çağında geri kalmasına yol açmaktadır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği`nin (ITU`nun) 2016 yılı verilerine göre Türkiye, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Geliştirme Endeksinde 175 ülke arasında 70'inci sıradadır. Türkiye`nin yeterli eğitim düzeyi ve potansiyeline karşın erişim endeksinde 81'inci kullanım endeksinde 76'ncı sırada olması, bilişim politikalarındaki yanlışlığı göstermektedir. BTK verilerine göre sabit internet hizmetleri sağlayıcılığı gelirleri 2013`te 4,2 milyar TL iken 2017'de 7 milyar TL'ye çıkmış, 2018'in 3. çeyreğinde 5,8 milyar TL`ye ulaşmıştır. İşletmecilerin gelirleri düzenli olarak büyürken altyapı yatırımları düşük kalmakta, işletmeciler arasında dengeli ve adil bir altyapı paylaşımı sağlanamamakta, bunun sonucunda genişbant ve fiber yaygınlığı olumsuz etkilenmektedir. Teknolojide dışa bağımlılık, hizmetlerin ve cihazların pahalılığı da etkin kullanımın yaygınlaşmasını engellemekte, Türkiye bu alanda gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kalmaktadır.'

İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜ

Küçükaras, iletişim özgürlüğüne vurgu yaparak, 'Demokratik, çağdaş ve kalkınmış bir ülke olmanın temel koşullarından biri iletişim özgürlüğüdür. İnternet hizmetlerinin aşırı yüksek fiyatları, hız/kota sınırlamaları ve sansür politikaları, iletişimin ve doğru bilgiye ulaşmanın önündeki en önemli engellerdir. Altyapı yatırımları, fiyat ve kullanım koşulları, tek bir şirket ya da şirketlerin kararlarına bırakılmamalı, kamu tarafından düzenlenip denetlenmelidir. Elektrik Mühendisleri Odası ve Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak internetin bir kamusal alan ve internet erişiminin bir kamusal hak olduğunu bir kez daha vurguluyor; yetkilileri piyasadaki tekelleşmeye karşı ivedilikle önlem almaya ve şirketlerin karlılığını değil, kamu çıkarlarını önceleyen bir yaklaşımla, bu alanda çalışmalar yürüten demokratik kitle örgütlerinin görüşlerini dikkate alarak hareket etmeye çağırıyoruz.' ifadelerinde bulundu. Gazetecilerin sorusu üzerine EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, iletişimdeki özelleştirmeyi eleştirdi. İpek, gelinen noktada özelleştirmenin her alanda iflas etmiş olduğunu vurguladı.

Editör: Haber Merkezi