Ebru APALAK
TED Üniversitesi (TEDU) bugün Etki Ölçümü ve Yönetimi Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. “Türkiye'de Harekete Geçme Zamanı" temasıyla, TEDU ve Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) iş birliğiyle düzenlenen zirvede açılış konuşmalarından sonra panel düzenlendi, katılımcılar atölye çalışması yaptı.
Türkiye’nin ilk Etki Yatırımı Platformu’nun (Etkiyap) kurucusu ve EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil açılış konuşmasında Mayıs 2021 tarihinde kurulan EYKD’nin misyonlarının etki yatırımı konusunda farkındalık yaratarak bir ekosistem oluşturmak, bu konuda politika yapılmasını sağlamak ve paydaşlarla iş birliği yapmak olduğunu söyledi. Müderrisgil, zirvenin özellikle başkentte düzenlenmesini istediklerini belirterek, devletin ilgili kurumlarının bu konuyu içselleştirerek bir yol haritası hazırlaması gerektiğine işaret etti.
TEDU Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, toplumsal fayda alanını üç ana misyonundan biri olarak benimseyen TEDU’nun Türkiye'nin en genç ve yenilikçi üniversitelerinden biri olduğunu ifade etti. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini, eğitim ve araştırma çalışmalarının temel bileşenlerinden biri durumuna getirdiklerini kaydetti. Sabuncuoğlu, "Üniversitemiz, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Times Higher Education Impact sıralamasında yer almıştır. Özetle, TEDU sosyal etki alanında aktif bir şekilde çalışmaktadır ve faaliyetlerine devam ederek alana katkı sunmayı sürdürecektir. Bu zirvenin de başarıya ulaşacağını umuyoruz." diye konuştu.
TED BAŞKANI PEHLİVANOĞLU: ÖLÇEMEZSENİZ YÖNETEMEZSİNİZ
Türk Eğitim Derneği (TED) Başkanı ve TEDU Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu proje ve yatırımların uygulanmasında ölçmenin öneminden söz etti. Pehlivanoğlu, “Aslında ölçemezseniz yönetemezsiniz” diyerek, TED’in Türkiye’ye olumlu sosyal etki sağlamaya çalışan bir sivil toplum örgütü olduğunu belirtti. Mesleğinin ilk üç yılında olan kadın öğretmenlere akademik, sosyal ve psikolojik destek programı uyguladıklarını söyledi. TED’in Türkiye’deki değişimi ve sosyal etkiyi ölçtüğünü kaydeden Pehlivanoğlu, 6 Şubat depreminden etkilenen 1500 öğrenciyi okullarında ağırladıklarını dile getirdi. Bin öksüz çocuğu ana okulundan lise sona kadar okuttuklarını, TEDU’nun Psikoloji Bölümü’nün gönüllü psikolog, psikiyatrist ve gönüllülerle söz konusu çocukları ülkeye kazandırmak için uğraştığını söyledi.
Türkiye’deki ölçme ve değerlendirme sistemine dair Pehlivanoğlu, “Aslında bizim ülkemizde yaptığımız ölç boşluk –me, değerlendir boşluk –me. Eğer bir şeyi ölçüyorsanız ve yapmıyorsanız hiçbir kıymeti yoktur. Çünkü kazananlarla kaybedenler arasında fark vardır. Kazananların aklı, kaybedenlerin çenesi çalışır. Kazananların planı programı, kaybedenlerin hep bir mazereti vardır. Bir kurumda ölçtüğünüz zaman bir şey yapmıyorsanız mazeret şudur: Yerine adam bulamıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Duke Üniversitesi İşletme Fakültesi Sosyal Girişimciliği Geliştirme Merkezi'nin Etki Yatırımı Girişimi Direktörü Prof. Dr. Cathy Clark, “Etki Yönetimi Sürdürülebilir Kalkınmanın Önünü Nasıl Açabilir?” başlıklı bir konuşma yaptı. Yatırımcıların yüzde 75’inin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için yatırım yaptıklarını söyledi. Clark, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile 2014 yılından beri birçok insana ulaşmaya çalıştığını, Türkiye’ye de bunun için geldiğini “Sürdürülebilir kalkınma hedefleri bulunmakta” diyerek ifade etti. Zirvedeki katılımcılara etki ölçümüyle ilgili olarak “Başlayın” önerisinde bulundu.
ETKİ ÖLÇÜMÜ MARTERYALLERİ ARTIK TÜRKÇEDE
Şafak Müderrisgil’in yürütücülüğünde Clark ile UNDP Direktörü Sabha Sobhani’nin katılımıyla “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için Etki Ölçümü ve Yönetimi” Eğitiminin Türkçe Lansmanı da yapıldı. Bütün dünyada 200 kurumun araştırma projelerine katılan Clark, etki ölçümü konusundaki ilke ve kısıtlamaları aktardı. Clark, uzun zamandır neyi ölçtüklerine odaklandıklarını belirterek, ölçümün bağlama göre değiştiğini kayda geçirdi. Etki ölçümünde verilere ilişkin farkındalığın artık fazla olduğunu ve veri toplamanın önemini vurguladı. Singapur ve Hong Kong’da Etki Ölçümü ve Yönetimi ile ilgili derslerin olduğunu bildirdi. Eğitim materyallerinin Türkçeye çevrildiğini duyurarak, Etki Ölçümü ve Yönetimi kursunun herkese açık ve ücretsiz olduğunu söyledi.