TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda dün başlanılan, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi' görüşmeleri, bugün de devam etti. Görüşmelerde, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş da hazır bulundu. Kanun teklifi üzerindeki görüşmeler sürerken milletvekilleri arasında gerginlikler yaşandı. Muhalefet milletvekilleri, teklifin hazırlanması açısından usule aykırı olduğu ve teklif içerisinde yer alan bazı maddelerin anayasaya aykırı olduğu yönündeki itirazlarını bugünkü toplantıda da sürdürdü. 39 maddeden oluşan kanun teklifinin 6'ncı maddesi görüşülürken söz alan CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel ile AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş arasında, 'Atatürkçülük' tartışması çıktı. Açıkel, kanun teklifinin 6'ncı maddesi üzerine söz alarak, kanun teklifinin Atatürk ilke ve inkılaplarına uygun olmadığını kaydetti. Açıkel, "Bakın, bu ülkede Talibancı, IŞİD’ci, ihvancı, envai çeşit Orta Doğu, Orta Asya menşeili radikal terör örgütü mensubu ya da potansiyel uyuyan hücreler okullarımızda, üniversitelerimizde ya da vatandaşlık verilmiş şekilde aramızda dolaşıyorlar. Bunların işlediği cinayetler, katliamlar hepimizin malumu, detayları hep birlikte sıralayabiliriz. Daha geçen gün benzeri bir yargılama sonuçlandı" dedi.
'TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİNDE ATATÜRK'E REFERANS VERİLMEDİ'
Atatürkçülüğün sosyal bilimler dersinin içeriğinden önemli ölçüde çıkarıldığını vurgulayan Açıkel, "4'ncü, 5'nci, 6'ncı, 7'nci sınıflar için hazırlanan sosyal bilgiler müfredatında Atatürk'ün adı sadece Cumhuriyet felsefesi, sadece etkin vatandaşlık bölümünde. 'Atatürk'ün Türk Demokrasisinin Gelişimine Katkısı' başlığı altında verildi mi, verilmedi mi? 5'nci sınıf sosyal bilgiler kitabından 'Atatürkçülüğü ve Atatürk İnkılaplarını Öğreniyorum ve Atatürk İlke ve İnkılapları' bölümü çıkarıldı mı, çıkarılmadı mı? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ortak metninde tek bir kelime dahi Atatürk’e referans verilmeden koca bir metin üretildi mi, üretilmedi mi? 'Türk inkılabı ve Atatürk' bölümü dersin sadece yüzde 25’lik bölümüne ayrılırken, İkinci Dünya Savaşından Küreselleşme Sürecine Kadar Türkiye' bölümü dersin yüzde 40’ına kadar tahsis edildi mi edilmedi mi?" diye konuştu.
'SİZ TERÖRLE YAN YANA DURURKEN BİZ TERÖR MÜCADELESİ VERDİK'
Açıkel'in, 'Bakın bu ülkede Talibancı, IŞİD'cı, İhvancı kişilere vatandaşlık verilmiş' sözlerine cevap veren AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, "Hep sloganik şeyler, karşılığı olmayan şeyler söylüyorsunuz. Size mi kaldı bu toplumun Atatürkçülüğünü test etmek. Siz Atatürkçüsünüz de başkası Atatürkçü değil mi? (Fethi Açıkel: Siz değilsiniz) Siz anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Anayasa’nın temel ilkeleri' dedik, Türk milli eğitim kanunu dedik, ayıptır ya. Karşınızda milletvekili var, Anayasa’ya sadakat konusunda her birisi yemin etmiş, demokrasiye inanarak buraya gelmiş insanları IŞİD’le, Taliban’la, özdeşleştirmek. Siz terörle yan yana dururken biz terör mücadelesi verdik. Nezaketle anlatmaya çalışıyorum, siz hala bizi Atatürk ilke ve inkılaplarına karşı suikast düzenlemekle itham ediyorsunuz, bühtanda bulunuyorsunuz; kabul etmiyoruz bunu" dedi.
'İKİDE BİR ATATÜRKÇÜLÜĞÜMÜZÜ İSPATLAMAYA KALKIYORSUNUZ'
CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifine, CHP'nin komisyonda sunduğu Mustafa Kemal Atatürk'ün kanun teklifinde yer etmesi için sunduğu önergenin kabul edilmesi çağrısında bulunurken, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, "Bir çocuk gibi bizi sınava tabi tutmak istiyorsunuz bunu kabul edemeyiz. Sizin sınavınızdan geçmek gibi bir derdimiz yok. Biz 22 yıldır bu milletin sınavından geçerek geldik buraya. (Fethi Açıkel: Sınavdan geçemediniz. Milli Eğitim Bakanlığı bu ülkenin en başarısız bakanlığıdır.) Hayır, efendim, o senin değerlendirmen. 22 yıldır biz bu ülkeyi nereden aldık, nereye getirdik, bunun rakamları var. Bak, önümde bir kitapçık var; bu ülkeyi nereden aldık, nereye getirdik, bu ülkenin eğitim sistemine neleri kattık, hepsi burada var. İki de bir çıkıyorsunuz, Atatürkçülüğümüzü ispatlamaya kalkıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
'ATATÜRK'ÜN TÜRKİYE'Yİ MUASIR MEDENİYET SEVİYESİNE ÇIKARMA İDEALİ PROGRAMA KOYULDU'
AK Parti ve CHP sıralarından karşılıklı sataşmalar sürerken Oturum Başkanı Filiz Kılıç, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu'na söz verdi. Şamlıoğlu, 'Türkiye Yüzyılı Maarif Programı' ve Atatürkçülükle ilgili komisyonu bilgilendirmek için söz aldığını vurgulayarak, "Spesifik olarak şunları söylemekte fayda var, çünkü vekilimiz direkt programın belirli yerlerinden bazı bilgilendirmeler yaptı. Ben de o hususa ilişkin 8’ inci sınıfla ilgili Türkiye Cumhuriyeti inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile tarih dersi programlarına ilişkin bazı hususlardan bahsetmek istiyorum. Uyumluluk ve tekrarlardan kaçınan bu yaklaşımla hazırlanan programımızda birbirini destekleyen, tamamlayan bir yapıyla programın hazırlanmasına özen gösterildi. 8’inci sınıfta Mustafa Kemal’in çocukluğu ve eğitim hayatını öne çıkaran detaylara, 12'nci sınıfta ise askerlik ve siyasi hayatıyla kişilik özelliklerine odaklanarak program yazıldı ve bu şekilde onaylandı. Bununla da bağlantılı malum kitaplarımız yazılıyor. İnşallah, 1’inci, 5’inci ve 9’uncu sınıflarda eylül ayında çocuklarımız için hazır olmuş olacak. Yine, 8’inci sınıfın inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve inkılaplar ünitesinde cumhuriyetin ilanına kadar yaşanan siyasi veya diplomatik gelişmelere yer verilerek halk egemenliğine dayalı bir yönetim biçiminin hazırlık sürecinin ortaya konulması, Türk modernleşme süreci bağlamında Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde yapılan inkılaplara, bu inkılapların yapılma gerekçelerine, Türkiye'nin modern bir devlet olma yolunda inkılapların sağladığı katkılara ve bu durum Atatürk ilkeleriyle ilişkilendirilerek Atatürk’ün Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesine çıkarma idealinin anlaşılması programa amaç olarak koyulmuştur" diye konuştu.
KOMİSYON TOPLANTISI DEVAM EDİYOR
Komisyon, kanun teklifinin 9'ncu maddesini kabul ederken oturuma ara verildi. Aranın ardından komisyon toplantısı yeniden toplanarak görüşmelerini sürdürecek.