Ebru APALAK

Gazeteciler Cemiyeti (GC) ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin (AHBVÜ) iş birliğiyle Ankara Daimî Tarihi Daktilolar Sergisi, AHBVÜ Itrî Kongre ve Kültür Merkezi'nde bugün açıldı. Elli altı daktilo ile bir teleks makinesinin yer aldığı serginin küratörlüğünü Ankara Kent Konseyi Kale Çalışmaları Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici'yle Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin eski Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar üstlendi. Sergideki daktiloları ise koleksiyoner Ender Çepel bir araya getirdi.

“BU SERGİYLE BASIN MÜZESİ’NİN BAŞLANGICINI YAPMIŞ OLACAĞIZ”

İlk açılış konuşmasını yapan Şevket Bülend Yahnici, daktiloların geçmişte iletişim yaşamının vazgeçilmezi olduğunu hatırlattı. İstanbul’da Cağaloğlu ve Bâb-ı Âli’de, Ankara’da Rüzgârlı Sokak’ta çalışan gazetecilerin daktilolarla “hemhâl olduğunu” dile getirdi. Cumhuriyet’in ve Ankara’nın başkent oluşunun 100. Yılında sergiyle “çok değerli bir katkı sunduklarını” kaydetti. Serginin basın müzesine dönüşmesini isteyen Yahnici, “Belki bir Basın Müzesi’nin başlangıcını da bugün bu sergiyle yapmış olacağız” dedi.

"ONDA BABAMIN PARMAK İZLERİ VAR" 

Yahnici’nin ardından konuşan GC Başkanı Nazmi Bilgin, gazetecilikten başka bir iş yapmadığını ifade etti. Yazarların daktiloyla ilgili anılarını aktaran Bilgin, biri eski Başbakan Süleyman Demirel'in, diğeri eski Başbakan Bülent Ecevit'in kendisine armağan ettiği daktilo olmak üzere iki daktilosunu sergiye bağışladığını söyledi. Bilgin, "Umarım burası bir Daktilo Müzesi olur. Müze yaşayan bir şeydir. İlâveler koymak, yeniden araştırmak lâzım.” diye konuştu.

Gazeteci-yazar Yaşar Kemal’in babasıyla dost olduğunu, Kemal’in babasına Hermes marka Baby model 1940 yapımı bir daktilo hediye ettiğini ve bu daktilonun kaybolduğunu anlattı. Kayıp daktiloyu bulan kişinin kendisine ulaşmasını isteyen Bilgin, "Çünkü onda babamın parmak izleri var" dedi.

İLETİŞİM FAKÜLTESİ DEKANI KAYA: DAKTİLOLAR, TEKNOLOJİNİN BAŞLANGIÇ NOKTASINA İŞARET EDİYOR

AHBVÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Elif Emre Kaya, daktilolar aracılığıyla birçok önemli eserin insanlığa kazandırıldığından söz etti. İki yüzyıllık geçmişi olan daktilonun gazetecilerle edebiyatçıların yaşamlarında ayrı bir yer tuttuğunu ifade etti. Daktilonun geçirdiği “teknolojik değişim ve dönüşüme” sergide tanıklık ettiklerine değinen Prof. Kaya, “Yapay zekâ teknolojilerini tartıştığımız bir dönemde teknolojinin başlangıç noktasına işaret ediyor. Günümüzde geçmişin unsurlarını anlamak, onları takdir etmek ve korumak önemli ve gayretli bir çabadır” ifadelerini kullandı. Kaya, serginin bir basın müzesine dönüşmesini umduğunu belirtti.

Editör: Ezgi Bardakçı