Talia Yaşar Bakdur Ortaokulu yönetimi, ‘A Green Planet For Healthy Chıldren’ isimli Erasmus Projesi kapsamında Avrupa kurumlarıyla bir araya geldi. Ortaoku tarafından hayata geçirilen projede Türkiye koordinatör görevini üstleniyor ve proje ile Romanya, İtalya ortaklığında sürdürülebilir tarım ve sürdürülebilir çevre uygulamaları alanında Avrupa toplumlarının bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak ve iyi örneklerin transferi amaçlanıyor.
Projeyle ilgili konuşan Talia Yaşar Bakdur Ortaokulu Müdürü Hamide Söyler, yaptığı açıklamada, “A Green Planet For Healthy Chıldren isimli Erasmus Projemiz Türkiye (kordinatör), Romanya ve İtalya ortaklığından oluşmaktadır. Nüfus yoğunluğu oldukça fazla olan başkent Ankara’da yüksek şehirleşme ve betonlaşma oranına sahip bir çevrede bulunan okulumuzun, sürdürülebilir tarım ve sürdürülebilir çevre uygulamaları alanında Avrupa toplumlarının bilgi ve deneyimlerinden yararlanması ve iyi örneklerin transferi amaçlanarak yola çıkılmış ve diğer iyi uygulama transferi gerçekleştirmek isteyen Avrupa kurumları ile bu noktada bir araya gelinmiştir. Artan motorlu araç sayısı ve karbon salınımı, azalan yeşil alan ve doğal kaynaklar açısından dezavantajlı konumda yer alan öğrenci ve öğretmen- lerimizin 2019 Avrupa Yeşil Mutabakatı hakkında bilgi sahibi olmaları ve sürdürülebilir çevre uygulamalarında Avrupa ile işbirliği içinde hareket etmeleri sağlamayı hedef edindik. Bu kapsamda okulumuzda sera ve kompost alanı oluşturduk. Öğrencilerimizle ve öğretmenlerimizle birlikte sürdürülebilir tarım ve sürdürülebilir çevre uygulamalarının Avrupa boyutunu görmek, aynı zamanda öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz İngilizce'nin önemini anlayıp İngilizce öğrenmeye daha hevesli hale gelmelerini sağlamak hedeflerimiz arasın- dadır. Maddi imkânları olmayan öğrencilerimize Avrupa'nın çeşitli yerlerini görme imkânı sağlamaktır. Bu çalışmaları yaparken öğrencilerin proje tabanlı öğrenme yöntemiyle işbirliğine, yaratıcılıklarına ve hayal güçlerine dayalı özgün çalışmalar ortaya çıkması ve web2 araçlarını kullanarak proje ortakları ile İngilizce iletişim kurmaları, özgüvenlerini geliştirmek, bilgiyi edinme, bunları akranları ile paylaşma gibi yetileri edindirmek önceliklerimiz arasındadır” ifadelerini kullandı.
Proje hakkında bilgilendirme yapan Söyler, “12-18 Mart 2023 tarihleri arasında ev sahibi olarak misafirlerimizi ağırladık. Romanya’dan 10 öğrenci, 4 öğretmen ve İtalya’dan 4 öğretmen katıldı. Tanışma etkinlikleri, atık malzemelerin değerlendirilmesi, seramızda toprak hazırlama, gübreleme ve fide ekimi, okulumuzdaki kompost alanında etkinlikler yapıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim üyesi tarafından sürdürülebilirlik konulu sunum yapıldı.
7-13 Mayıs 2023 tarihleri arasında 10 öğrenci ve 4 öğretmen Romanya’nın Cluj kentinde Valcau De Jos Scoala Gimnaziala Okulunun ev sahipliği yaptığı faaliyetlere katıldık. Toprak hazırlama ve gübreleme becerilerinin öğrenilmesine yönelik pratik etkinlikler, tohumların yetiştirilmesi, bakımı ve ekimi, sebze ve meyvelerin korumanın ekolojik yolları ve organik ürünleri satmak için yenilikçi yollar etkinlikleri yapıldı.
8-14 Ekim 2023 tarihleri arasında İtalya’nın Lecce kentinde Centro Culturale San Martino, Regione Puglia derneğinin ev sahipliği yaptığı etkinliklerden 7 öğretmen yararlandık. Uzmanlarla Akdeniz'de Sürdürülebilirlik, Tarımsal ve Biyolojik Uygulamalar Konulu Etkin- lik ve Çalıştayı, ‘Organik modda üretim süreçleri’, çevre dostu geleneksel tarım uygulamaları, verimli su yönetimi’, ‘Salento'da Sürdürülebilir tarım, bölgeye genel bakış’, ‘Dahil olma ve yasallık’ , Gıda Etiği ve Güvenliği, Avrupa Birliği Standartları Çerçevesinde Tarımsal Uygulamalar (gübreleme, tohum ve fide ekimi, sulama ve bakım) çalıştayları ve değerlendirme faaliyetlerine katıldık” dedi.