Genel

Sütçülükte kalite sorunu yaşanıyor 

3.Ulusal Sütçülük Kongresi’nde süt sorunları ve geleceği masaya yatırıldı. Kongre Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer, sütçülükte kalite sorunu yaşandığını ve sorunun aşılamadığına dikkat çekti.

Nursel DİLEK MANAVBAŞI 

İlki 2017 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ulusal Sütçülük Kongrelerinin üçüncüsü bu yıl yine Ankara’da gerçekleştirildi. Sektör temsilcileri ile akademisyenleri bir araya getiren kongrenin ana teması "Sürdürülebilirlik perspektifinden süt endüstrisinin geleceği’ olarak belirlendi. İki gün sürecek olan kongrenin ilk gününde ülkemizde ve dünyada süt bilimi ve teknolojisi alanındaki son gelişmeler, ülkemiz sütçülüğünün uluslararası rekabette var olabilmesi için bilim ve teknolojiye dayalı stratejiler konuşuldu.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü ev sahipliğinde, Karma Grup organizasyonuyla Cern Modern’de düzenlenen kongreye; alanında lider birçok sektör temsilcisi ve akademisyen katıldı. Kongrenin ilk gününde süt sektörünün sorunları masaya yatırıldı. Düzenleme Kurulu Başkanlığını yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Doktor Barbaros Özer, kongrenin açılışında bu yılki etkinliğin ana temasının ‘sürdürülebilirlik’ olduğunu ifade etti. Özer, kongrenin önemini şöyle anlattı: “Ülkemiz sütçülüğünün uluslararası rekabette var olabilmesi için bilim ve teknolojiye dayalı büyüme stratejilerinin öncelikli olarak tartışıldığı kongre, süt değer zincirinin tüm paydaşlarının bilgi alışverişinde bulunacağı önemli bir platform olmayı hedeflemekte. Kongrede ülkemiz süt endüstrisinin önde gelen firmaları ile küresel tedarikçi firmalar, liderler düzeyinde sürdürülebilirlik hedeflerini ve küresel rekabette sürdürülebilirliğin önemini tartışacağız.  Ayrıca, çiftlik düzeyinde çiğ sütün kaliteli ve sürdürülebilir bir süreçte üretimine yönelik son teknolojik gelişmeler özel oturumda ele alınacak.”  

“SÜT ÜRETİMİNDE 10. SIRADAYIZ”

Özer yaptığı konuşmasında son dönemde yaşanan süt üretimindeki azalma ve fiyatların yükselmesinin sebepleri ve çözüm önerilerine dikkat çekti. Türkiye’nin, üretim gücü yüksek bir ülke olduğunu dile getirerek, bu güce rağmen hala üretilen sütün kontrol altına alınamadığını vurguladı. Sütçülükte bir kalite sorunu yaşandığını ve bunun aşılamadığına dikkat çekerek, bu yıl başlatılan süte protein ve yağ üzerinden kalite teşviki verme uygulamasının, sorunu aşmada yetersiz olduğunu savundu. Sütün, yağ ve protein içeriğinin özel sektör tarafından değerlendirilen bir konu olduğunu vurgulayan Özer, halkın sağlığını ve güvenliğini koruma refleksinin bir teşvike dönüştürülmesi için sütteki somatik hücre sayısına, antibiyotiğe ve toplam bakteri sayısına odaklanılmasının daha yerinde olacağını dile getirdi.

Türkiye’nin dünya süt üretiminde önemli bir yeri bulunduğuna vurgu yapan Barbaros Özer, Dünyada 10’uncu Avrupa’da ise 3’üncü sırada olduğumuzu ifade etti. Türkiye’nin özellikle maliyet yönüyle Kapıkule dışına ürün gönderme şansının olmadığını, ağırlıklı olarak Orta Asya’ya gittiğini ifade etti: “Yeni yeni Çin’e ürün göndermeye başladık. Umarım yakın zamanda Rusya’ya da yeniden süt ürünleri ihraç etmeye başlarız” diye konuştu. 

 Süt ürünlerinin ağırlıklı olarak Orta Asya’ya gittiğini, yeni yeni Çin’e ürün gönderilmeye başladığını belirten Özer, “Yakın zamanda Rusya’ya da yeniden süt ürünleri ihraç etmeye başlarız” şeklinde konuştu.

“DÜNYADA 6 MİLYAR İNSAN SÜT TÜKETİYOR”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da dünya genelinde 6 milyardan fazla insanın süt ve süt ürünleri tükettiğini ifade etti. Çoğunun gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını belirten Gutu, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz 30 yıl içinde süt üretimi yüzde 59’dan fazla artış gösterdi. Öyle ki 1988’de 330 milyon ton olan süt üretimi, 2018'de 843 milyon tona yükseldi. Küresel süt üretiminde Hindistan yüzde 22'lik dilimle başı çeken ülke. Bugün dünya genelinde 150 milyon hane halkı süt üretimiyle iştigal ediyor."

Gutu, FAO'nun süt endüstrisinin geliştirilmesi için ortaya koyulan tüm çabaları desteklemeye devam edeceğini ifade ederek, Türkiye'de hükümetin süt üreticilerini desteklemek ve sektörün modernizasyonunu sağlamak için pek çok politikayı benimsediğini ve yürüttüğünü vurguladı.

Kongre Ankara Cern Modern Sanat Galerisinde bugün sona erecek.