Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ASKİ, EGO ve 25 ilçe belediyesinin 2020 yılında gerçekleştirecekleri hizmetleri için belirlenen toplam bütçe miktarı 17 milyar 650 milyon 601 bin TL oldu.

Söz konusu rakamın 12 milyar 392 milyon TL'lik kısmını ABB, ASKİ ve EGO'nun 2020 yılı bütçeleri oluşturdu. Toplam bütçenin 4 milyar 873 milyon 601 bin 150 lirası da Ankara'nın 25 ilçe belediyesi için ayrıldı.

Bütçede aslan payı, 2017 yılı istatistiklerine göre bünyesinde barındırdığı 921 bin 999 kişiyle Türkiye'nin en fazla nüfusuna sahip ilçesi olan Çankaya Belediyesi'ne ayrıldı.

Çankaya'nın ardından bütçede en büyük payın ayrıldığı ilçeler sıralamasında ise ilk dördü 575 milyon 300 bin TL. ile Yenimahalle, 560 milyon TL. Keçiören, 457 milyon TL ile Mamak, 399 Milyon TL ile Altındağ, 388 milyon TL. ile de Etimesgut aldı.

En düşük pay ise 6 milyon 500 bin lira ile her yıl göç veren Evren'e ayrıldı. Evren'in 2018 yılına ait nüfusu 3 bin 606 olarak belirlendi.

Başkentin turizm konusundaki geri kalmışlığını giderme çalışmalarında umut bağlanan termal turizmde öne çıkan merkezlere ayrılan miktarlar ise, bu umudun yeşermesine yol açacak seviyelerin çok gerisinde kalıyor.

Başkent turizminin cazibe merkezleri olması beklenen söz konusu ilçelerden en büyük pay 82 milyon 50 bin TL. ile Beypazarı'na ayrıldı.

Bu ilçeyi 44 milyon TL'lik pay ile Kızılcahamam, 37 milyon 400 bin TL'lik pay ile Haymana, 28 milyon 600 bin TL'lik pay ile de Ayaş izliyor.

Sınırlı bütçelerle sınırsız hizmet beklemek iyimserlikten öte gitmiyor.

Söz konusu miktarların büyük bölümü yol yapımı, asfaltlama, tünel, alt-üst geçit gibi eksikliklerin giderilmesi için harcanıyor.

Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar büyük önem taşıyor.

Bakanlık bünyesinde yürütülen termal turizmin gelişimine yönelik çalışmalarda kür parkı, kür merkezi ve konaklama entegrasyonu sağlayan nitelikli tesislerin sayısının artırılması amaçlanıyor. Bu çerçevede hem turist sayısının hem de turizm gelirlerinin artırılması hedefleniyor.

Termal turizmin gelişimi için insan sağlığı, rekreasyon, eğlence, dinlence ve spor tesisleri gibi olanakların yer aldığı dört mevsim hizmet verebilen tesislerin hizmete sokulması gerekiyor.

Termal turizmin gelişimi için atılacak adımlar, bu adımlar doğrultusunda yapılacak yüksek kapasiteli konaklama tesisleri, yalnızca söz konusu merkezler için değil, tüm ülke için büyük kazanç olacaktır.

Ankara'nın ''turist fakiri'' yaftasından kurtulmasında termal kaynakların ve bunların bulundukları yörelerin cazibesini artırmaya yönelik hizmetlerin büyük payı olacaktır.

Sonuçta yalnız Ankara değil, tüm Türkiye kazanacaktır.