Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, hafta başında ATO Congresium'da düzenlenen 'Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları'nda 'Marka Şehirler' konulu panele katıdı.

Yavaş, katılımcıların ilgiyle izlediği konuşmasına, Ankara'yı 'Marka Şehir' yapma amacını yineleyerek başladı.

'Kendi değerlerimizin farkına varmamız' gerektiğine vurgu yapan Yavaş, İhmal edilmiş değerlerden birinin de termal sular olduğunu belirti.

Yavaş, bu ihmali şu sözlerle dile getirdi:

'İhmal edilmiş değerlerimizden biri de termal sular. Prag'a gidenler mutlaka 5-6 bin nüfuslu bir yer olan Karlovy Vary'i bilir. Küçücük bir yer olmasına rağmen bütün dünya termal tedavi için oraya gidiyor. Halbuki termal sular bizde de mevcut. Haymana var, birçok ilçemiz var. Sondaj vurunca her yerden sıcak su çıkıyor. Biz de İskandinav ülkelerine pazarlama yapabiliriz. Termal tedavilerle ön plana çıkıp tanınabiliriz. Sağlık turizmini geliştirebiliriz.'

Başkanın bu sözlerini bir çırpıda okuduktan hemen sonra, içimden 'neden olamasın' diye geçirerek, 'Karlovy Vari'nin nasıl bir yer olduğunu araştırdım.

İşte edindiğim bilgilerden bir demet:

'Çekya'nın (Çek Cumhuriyeti) Bohemya Bölgesi'nde yer alan 1370 yılında İmparator 4. Karl tarafından kurulmuş bir kent.

Mükemmel doğası, temiz havası ve renkli mimarisiyle tam bir cennet olan Karlovy Very, büyüleyici güzelliklere sahip bir kent.

Modern tıbbın gelişiminden önceki yıllar Avrupa'sının en meşhur sağlık merkezi olarak biliniyor. Sıcak termal su kaynaklarının rehabilite edilerek çeşmelerle halkın kullanımına sunulan 'Lazne' leri ziyartete gelen milyonlarca turistin ilgisini çekiyor.

Eşsiz manzarası ve temiz havası ile ünlü küçük bir kent olan Karlovy Very'e çok renkli bir gece hayatı hakim. Özellikle otellerin eğlence mekanları turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Çekya'nın bu şirin kenti festivalleriyle de ünlü.

Kent, her yıl Temmuz ayında düzenlenen uluslararası film festivali ile büyük ilgi çekiyor. Karlovy Very, festival dönemi pek çok ünlünün buluşma yeri oluyor.

Eylül ayında düzenlenen folklor festivali de dünyanın dört bir yanından gelen halk sanatçılarının buluştuğu bir etkinlik olarak dikkat çekiyor.

Birçok müze, kilise ve tarihi eserin bulunduğu Karlov Very, konaklama tesislerinin çokluğuyla da ilgi çekiyor. Kentte 400'e yakın otel bulunuyor.
Birçok ünlünün ve politikacının balmumu heykellerinin görülebileceği müze, mini hayvanat bahçesi, yürüyüş yolları, sokak sanatçıları kentin ilgi çeken diğer yönünü oluşturur.''

Karlovy Very'e ait bilgileri keyifle okudum.

Tabii kıskançlıkla da…

Yavaş'ın cesaret veren sözlerini anımsadım.

Bizde neden olmasın diye düşündüm.

Haymana, Kızılcahamam, Ayaş geldi gözlerimin önüne.

Bir acı hissettim

Yüreğimin derinliklerinde…