Botanik Parkı'nın Cinnah Caddesi'ne bakan cephesinde bulunan banklardan birine akşamın alaca karanlığında çöreklenmiş orta yaşlardaki adamın, elindeki simidi bitmesinden korkarcasına ağır ağır yiyişini görünce yüreğim sızladı.

Ankara'nın dondurucu soğuğunda bir lokma ekmekle karnını doyurmaya çalışan dara düşmüş çaresiz insanları düşündüm.

Sonra, ülkemizde ve dünyada yıllardır sorun olan ''gıda ısrafı''nın ulaştığı boyutlar geldi birden aklıma.

Kulaklar sağır olmasaydı, uyarılar dikkate alınıp gerekli duyarlılık gösterilseydi eğer, belki de az önce parkta gördüğüm yürek burkan görüntü, bir daha tekrarlamamak üzere yok olacaktı.

Yapılan araştırmalar, her yıl üretilen 4 milyar ton gıdanın 1,3 milyar tonunun israf olduğunu, bunun da 214 milyar liralık bir kayba neden olduğunu gösteriyor.

İsraf edilen gıdanın dörtte 1'i ile dünyada açlık çeken 800 milyon kişiyi doyurmanın mümkün olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar ülkelerin nüfuslarının hızla artmasına karşın kaynakların azalmasının, dünyanın hemen her bölgesinde gıda konusunda önemli sorunlar yaşanacağının sinyallerini verdiğine dikkat çekiyor.

Ancak tüm uyarıların, düzenlenen kampanyaların, israf konusunda toplumlarda gerekli farkındalığı yaratmaktan uzak kaldığı ifade ediliyor.

Yapılan değerlendirmeler ekmek israfı konusunda Türk toplumunun da sınıfta kaldığına işaret ediyor.

Ülkemizde de her gün yaklaşık 5 milyon ekmeğin israf sonucu çöpe gittiği, bunun da 7,5 milyar liralık bir ekonomik kayba eşdeğer olduğu söyleniyor.

Bu gidişe, bu duyarsızlığa son vermek gerek.

Bu hassasiyet gösterildiği oranda, açlık sorunu da büyük ölçüde gerileyecek, parklarda, kuytularda bir lokma ekmekle karın doyurmaya çalışan insan manzaraları da giderek azalacaktır.

Düzenlenecek etkinliklerle konunun önemi ısrarla vurgulanmalı, etkili bir algı operasyonuyla duyarlılıklar kamçılanmalıdır.

Bu konuda devlete, özel sektör kuruluşlarına önemli görevler düşüyor.

En başta da savurganlığı huy edinmiş insanlarımıza…

Bu akıl almaz israfa,

Mirasyedi hovardalığına son vermek gerek.

Gecikmeden…

Milyarlar, daha fazla çöpe gitmeden.