''Türkiye yolsuzluklarla ilgili kritik bir süreç yaşıyor. Dünya Yolsuzluk Algı Endeksi'nde bir yıl içinde 13 sıra düşerek 180 ülke arasında 91. Sırada yer alan ülkemiz, böylece ülke tarihindeki en düşük sırayı almış durumda. Bu durum bir yandan kamu kaynaklarının dağılımı konusunda gittikçe artan kaygıları derinleştirerek, sosyal eşitsizlikler yaratmaktadır. Öte yandan ülkemizin diğer ülkelere göre rekabetçiliği ve yatırım çekebilme mekanizmalarının bulunduğu tam demokratik bir sisteme dönülmelidir.''

Yukarıdaki sözler Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu üyesi ve Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan'a ait.

Özarslan, bu değerlendirmeyi yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan ve 100'ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi'nin 2019 sonuçları ile ilgili olarak yapıyor.

Söz konusu endekse göre Türkiye 39 puan ile 180 ülke arasında 91. sıraya geriledi. Bir önceki yıla göre 2 puan daha kaybeden Türkiye, sıralamada bir yıl içinde 13 basamak geriye düştü. 2013 -2019 yılları arasında en çok düşüş yaşayan 3 ülkeden biri olan Türkiye, bu sürede 11 puan kaybederek 38 sıra geriledi.

Türkiye açısından son derece olumsuz bir tabloyu yansıtan söz konusu veriler, kısa süre önce düzenlenen ''Yerel Yönetimlerde Etik Çalıştayı'nda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından bir kez daha dile getirildi.

Yavaş, Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Yolsuzluk Algı Endeksi'ndeki rakamlarla ilgili hatırlatmalarda bulunarak, devlet yönetiminde temiz siyasetin önemini vurguladı.

Temiz siyasetin olmazsa olmaz kurallarından biri de şeffaflık.

Yavaş'ın, seçilmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı ihalelerle ilgili başlattığı ''şeffaflık'' uygulaması, Başkent halkından büyük destek görüyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün ''Yerel Yönetim Şeffaflık İlkeleri''ni kısa sürede Büyükşehir Belediyesi'nde yaygınlaştırmak istediklerini belirten Yavaş, sözleriyle karamsarlık bulutlarını dağıtıyor:

''Biz etik ilkelere tavizsiz bağlı ve buna göre faaliyetini sürdüren bir yönetim oluşturma hedefine gönülden bağlıyız. Başarının yolunun da buradan geçtiğini düşünüyoruz''

Dilerseniz, şimdi de Yolsuzluk Algı Endeksi'nin ''başı dik'' ülkelerine bir göz atalım.

İşte ilk on:

Danimarka, Yeni Zelanda, Finlandiya, Singapur, İsveç, İsviçre, Norveç. Hollanda, Almanya, Lüksemburg

Tahmin ettiğiniz gibi değil mi?

Şimdi de 91. sırada yer aldığımız tabloda, gerilerinde kaldığımız ülkelerden bazıları:

Gana, Fas, Burkina Faso, Guyana, Lesotho, Trinidad, Tobago, Benin, Solomon Adaları.

Üzücü değil mi?