Hipertansiyonun dünya genelinde yaklaşık bir milyar üç yüz milyon kişiyi etkilediğini belirten ve bu hastalığın yaşamsal risklerin başında geldiğini ifade eden Altunkan, yüksek tansiyon tedavisinde ilaç kullanımının yanı sıra yaşam tarzında olumlu değişiklikler yapmanın önemine dikkat çekti.
Altunkan, yapılan birçok çalışmanın, mevsimsel değişimlerin kan basıncı üzerinde etkili olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Yaz aylarında kan basıncının düştüğünü, kış aylarında ise özellikle soğuk günlerde yükseldiğini belirten Altunkan, “Kış aylarında hipertansiyon ve buna bağlı komplikasyonlar nedeniyle doktora başvuran hasta sayısında artış gözlemleniyor” dedi.
Soğuk havanın tansiyonu nasıl etkilediğini maddeler halinde açıklayan Dr. Altunkan, şu bilgileri paylaştı:
Soğukta kan basıncını yükselten en önemli faktör, damarların büzülmesidir. Damarların büzülmesi sonucunda damar direnci artar ve kan basıncı yükselir. Damar büzülmesine neden olan birçok hormonal faktör vardır. Sıcak ise damarların gevşemesine neden olarak tansiyonu düşürür.
Soğuk sadece tansiyonu yükseltmez, kolesterol yükselmesine de neden olur. Kolesterol yükselmesiyle tansiyon yükselmesi arasında ilişki olduğuna dair çalışmalar vardır.
Kış aylarında insanlarda hareketsiz kalma alışkanlığı fazladır. Yani soğuk hava insanların kapalı yerlerde kalmasına ve fiziksel aktiviteden kaçınmalarına neden olur. Kilo alma ihtimali artar. Bilindiği gibi hareketsiz yaşam ve kilo alma hipertansiyonda önemli risk faktörleri arasında sayılmaktadır.
Kış aylarında hava kirliliği de artar. Hava kirliliğinin hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarında önemli bir risk faktörü olduğu birçok çalışmayla gösterilmiştir.
Dr. Altunkan, özellikle hipertansiyon ve kalp hastalarının soğuk havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. İlaçların düzenli kullanılmasını, soğuktan korunma önlemlerinin alınmasını ve doktor kontrollerinin ihmal edilmemesini tavsiye etti. Ayrıca kalp hastalarının ağır efor gerektiren işlerden kaçınmasının önemine dikkat çekti.