Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi üzerine özellikle kadınlar ve kız çocuklarının can güvenlikleri ilgili yaptığı acil dayanışma toplantılarının hedef gösterilmesine dair açıklama yaptı.

Açıklamasında 'EŞİK olarak yaptığımız net açıklamalara rağmen, önce Cumhuriyet Kadınları Derneğinin, hemen ardından da siyaseten organik bir parçası oldukları Vatan Partisi yöneticileri ile yandaş medyalarının günler süren saldırılarına, hakaret ve iftiralarına maruz kaldık' diyen EŞİK, tüm kadınları böl yönet politikalarının tuzağına düşmemeye, emperyal güçler arasında seçim yapmak mecburiyeti hissetmeden, kendi çıkarları için dünyayı cehenneme çeviren emperyal güçlerin tümüne birden karşı çıkmaya çağırdı.

EŞİK'in açıklaması şöyle:

'EŞİK olarak bağımsızlığımız bizim en önemli ilkelerimizden biridir. Kişisel ve siyasi tarihi boyunca, sırtını emperyal bir güç odağına dayayarak siyaset yapanlar, bağımsız siyaset yapmanın ne demek olduğunu anlayamazlar. Her partinin kendi siyasi görüşü doğrultusunda bir kadın örgütü olabilir. Zaman zaman bu kadın örgütleriyle birlikte mücadele vereceğimiz çok konu olabilir. Ancak siyasi bir partinin,isminde kadın geçen bir örgütü eliyle bağımsız kadın hareketine iftira, karalama gibi yöntemlerle ayar vermeye çalışması kabul edilemez. Türkiye kadın hareketi bugüne dek siyasi bağımsızlığını korumayı başardığı için Türkiye'nin en önemli siyasal ve toplumsal güçlerinden biri olmuştur. Devletlerin ve kamu kurumlarının bile ulusal veya uluslararası fon kaynaklarıyla projeler yürüttüğü bir devirde kadın sivil toplum örgütlerine yönelik 'fon alıyor' ithamını haksız, yersiz ve art niyetli gördüğümüzü de belirtmek isteriz. Ancak kendilerine kötü bir haber verelim ki EŞİK bugüne kadar hiçbir yerden fon almamıştır. EŞİK olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra dasiyasi ve mali bağımsızlığımızdan ödün vermeden kendi gönüllü çabalarımızla mücadelemizi sürdüreceğiz. İsteyen Taliban yönetimini tanıyabilir, selamlayabilir, alkışlayabilirve hatta Taliban zihniyetinin kadınlara ve topluma 'uygarlık' getireceğine de inanabilir.'Şeriatla yönetilecek bile olsa, Afgan halkı laikliğe dünden daha yakındır' gibi tarihe geçecek utanç cümleleri kurabilir. Taliban'ı Afganistan için meşru bir seçenek olarak görebilir, Taliban'dan modernlik, çağdaşlaşma, kadın-erkek eşitliği geleceğini iddia edebilir.

Ama biz kadınlar, kadınların ve toplumların özgürlük, eşitlik ve barış içinde yaşamaları için laikliğin vazgeçilmez önemde olduğunu biliyoruz. Laikliği, birilerinin demokrasi için söylediği gibi zamanı gelince inilecek bir durak olarak görmüyoruz.Tüm kadınları bu böl yönet politikalarının tuzağına düşmemeye, emperyalgüçler arasında seçim yapmak mecburiyeti hissetmeden, kendi çıkarları için dünyayı cehenneme çeviren emperyal güçlerin tümüne birden karşı çıkmaya çağırıyoruz. Tüm kadınları, dünya çapındaki ortak mücadelemize, özgürlük, eşitlik ve laiklik mücadelesine katılmaya çağırıyoruz.

Tekrar ediyoruz:

Bizler Taliban yönetimini tanımayacağız, tanıyanı da tanımayacağız.'

Editör: Haber Merkezi