CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, yaptığı açıklamada, Paris Anlaşması'nın onay için TBMM'ye getirilmemesini eleştirdi. Öztunç, Paris Anlaşması ile ilgili, 'Anlaşmayı bir türlü TBMM'ye getirmeyen AKP, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda ne anlatacak çok merak ediyoruz. Varsa yoksa beton dökme, orman yok etme, rant yaratma üzerine bir mantıkla iklim krizini daha da derinleştiriyorlar' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı Meclis'ten geçirerek onaylamadığını hatırlatarak, 26'ıncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP 26) ne anlatılacağını sordu.

Öztunç, 'Paris Anlaşmasını bir türlü TBMM'ye getirmeyen AKP, COP 26'da ne anlatacak çok merak ediyoruz. Kuraklığı mı, ormansızlaşmayı mı, selleri mi, dere yataklarındaki yapılaşmaları mı? Korkarız ki millet bahçelerini anlatıp, boş boş yüzlerine bakacaklar' dedi.

İklim kriziyle mücadele noktasında iktidarın hiçbir adım atmadığını kaydeden CHP'li Öztunç, yaşanan doğa tahribatlarının Paris Anlaşması'nı yürürlüğe koymamak için direnen zihniyetin ürünü olduğunu belirterek şöyle konuştu:

'Tüm dünyada iklim krizi ve bu krizin getirdiği etkiler gitgide artarken, konferansta iklim değişikliği ile mücadelede kat edilen yollar tartışmaya açılıyor. AKP iktidarına baktığımızda ise iklim krizi ile mücadele konusunda ortada ne kat edilen bir yol var ne de bir çaba. Ülkemizde pek çok felaket gerçekleşiyor, susuzluk, kuralık giderek artıyor ama iktidar hala Paris İklim Anlaşmasını meclise getirmedi. Geçtiğimiz yasama yılında da halkın yararına olmayan, sırf kendi kısıtlamalarına devam etmek için onlarca kanun AKP tarafından geçirildi. Yaşadığımız yüzlerce doğa tahribatı, yangın, sel felaketi, müsilaj sorunu ve daha nicesi iklim krizi ile mücadele etmeyen, Paris Anlaşmasını yürürlüğe koymamak için direnen zihniyetin ürünüdür.'

'İKLİM KRİZİ DAHA DA DERİNLEŞİYOR'

Anlaşma gereği herkesin, sera gazlarını azaltmak, yenilenebilir enerji üretimine hız vermek ve küresel ısınmayı 2°C'nin altına indirgemekle yükümlü olduğunu aktaran Öztunç şöyle devam etti:

'Şimdi bu konferansta da ülkelerin attığı adımlar değerlendirilecek ve neler yapılması gerektiği tespit edilecek. Anlaşmanın yürürlüğe konmaması bir yana iktidar, tüm bu hedeflerin yanından bile geçemiyor. Varsa yoksa, beton dökme, orman yok etme, rant yaratma üzerine bir mantıkla iklim krizini daha da derinleştiriyorlar.'

'ANLAŞMA BİR AN ÖNCE MECLİSE GETİRİLMELİ'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un 'Millet bahçeleriyle ekolojik koridorlar inşa ediyoruz, plastik poşetlerle sıfır atık projesi gerçekleştirdik' sözlerinin iklim kriziyle mücadelede sahici ve samimi olmadığını dile getiren Öztunç , fosil yakıtlara destek vererek ne sera gazının azaltılabileceğini ne de iklim kriziyle mücadele edilebileceğini kaydetti.

Öztunç, son olarak konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

'Kömüre, fosil yakıtlara destek vererek ne sera gazını azaltabilir ne de iklim kriziyle mücadele ettiğinizi söyleyebilirsiniz. Diğer ülkeler adil dönüşümü, kömürden çıkışı, karbon vergilerini ve kredilerini tartışırken AKP hala kasıtlı olarak oluşturduğu suni planlarla havanda su dövüyor, kendi de dahil herkesi oyalıyor. Bir an önce Paris Anlaşması meclise getirilmeli, iklim kriziyle mücadelede gerekli plan ve takvim oluşturulmalıdır.'

Editör: Haber Merkezi