Sivas ve vakıf kiracıları

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait vakıf taşınmazlarındaki kiralara okkalı bir zam yapıldı. Sivas Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı’na göre yüzde 120 oranında. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu ise oranın yüzde 233 ila yüzde 465 arasında değiştiğini ifade ediyor. Esnaf ayakta; sesini duyuracağı gazete, sivil toplum örgütü arıyor; “öldük bittik” diyor.
Sivas, adeta can çekişen bir şehir… Sivas Kongresi’nden dolayı Cumhuriyet kadrolarının ahde vefa göstererek sayısız kamu yatırımları kazandırdığı şehirde sadece Cer Atölyesi’nde 5 bine yakın işçi çalışıyordu. Çimento fabrikası, askeri dikimevi, diğer yatırımcı kuruluşların bölge müdürlükleri ciddi bir istihdam kaynağı idi ve şehir ekonomisini canlı tutuyordu.
Gelin görün ki, 1980 darbesinden sonra uygulamaya konulan ekonomik politikalar AKP döneminde tamamen vahşileşti ve özelleştirilmedik, satılmadık hiçbir yer bırakılmadı. Binlerce işçinin çalıştığı Cer Atölyesi’nden eser kalmadı.
Cumhuriyet yaptı, AKP sattı. Ekonomik olarak kendini ayakta tutamayan Sivas, büzüldükçe istihdam kaynağı azaldı, halkı geçinebilmek için çareyi göç etmekte buldu. Bir kısır döngüdür ki devam edip duruyor.  
Sivas sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 50’li sıralarda. Halkı yoksul, dolayısıyla alım gücü düşük. Alıcı olmayınca esnafı da iş yapamıyor. Hemen bütün şehirlerde görülen küçülmeyi Sivas, daha beterinden yaşıyor. Merkezde bolca kiralık, satılık dükkan ilanlarına rastlıyorsunuz. Bazen ekonomideki istikrarsızlığın, tutunamamanın işareti sayılabilecek şekilde bir dükkanın bir yıl içinde birden fazla el değiştirdiğine tanıklık ediyorsunuz. Tıpkı konutlarda olduğu gibi işyeri kiraları da özellikle esnafı zorlayıcı nitelikte…
Kiralar almış başını gitmişken Sivas Vakıflar Müdürlüğü de bir düzenleme yapıyor. Örneğin halen 3-4 bin lira ödeyen bir dükkan sahibine kirasının 11 bin lira olduğu söyleniyor. Bildiğiniz gibi konutlarda kira artış oranını devlet yüzde 25 olarak belirledi, işyeri kira artış oranları ise Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre yüzde 55. Bu durumda gayrimenkul sahiplerine yüzde 25, yüzde 55 oranlarını vererek sınırlama getiren devlet, iş kendisine gelince sınır tanımıyor.
Esnafın serzenişine yanıt veren Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca’nın açıklamaları ise evlere şenlik. Uzun uzun vakıf geleneğini anlatıyor sonra da zamların kira artışı değil yeni rayiç belirleme olduğunu ifade ediyor ve 20 yıllık geleneği bozmuyor.
O gelenek nedir diye soracak olursanız, zamma zam dememek…
“Fiyat ayarlaması”, “güncelleme”, “rayiç bedel belirlemesi” gibi sözcüklerle siyasi illüzyonluk yapmak… Gerçeği ters yüz edip olguları unutturup algı yaratmak… Bu algı oluşturma becerisi sayesindedir ki, son seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüzde 73 oy çıktı. Cumhur İttifakı’nın en yüksek oy aldığı illerden biri oldu Sivas.