Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Hareketi’nin yeni aşaması olacak Depozito Saha Yönetim Sistemi'nin (DSYS) kurulmasına ilişkin iş birliği protokolünün imza töreninde konuştu.

Bakan Kurum ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ve Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, DSYS'nin faaliyetlerini tek çatı altında toplayacak şirketin kuruluş protokolünü imzaladı. Bakan Kurum, protokolle tüm paydaşların DSYS operatörü olarak faaliyet gösterecek şirkette yer alacaklarını söyledi.

1000226862

HER YIL 520 MİLYON AVROLUK KAZANÇ

Sistem ile ilgili bilgi veren Bakan Kurum, “Depozito Sistemi, ülkemize her yıl 520 milyon avroluk kazanç getirecek ve Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğündeki Sıfır Atık Projesi’nin en kıymetli adımı olacak. Bu sistemi 2025 yılı içinde Sakarya’dan başlamak üzere kademeli olarak ülke genelinde yaygınlaştıracağız. Yıl sonunda da her il ve her ilçede asgari makine ve altyapı kurulumuyla ulusal depozito sistemine geçmiş olacağız” dedi.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 30-35 milyon ton civarında katı atık ortaya çıktığını, bu atıkların hacim olarak yüzde 20-25'ini içecek ambalajlarının oluşturduğunu kaydeden Bakan Kurum, "Bu ciddi rakamı en doğru şekilde yönetmek için Türkiye Çevre Ajansımızı kurduk. İçecek ambalajlarının tescil ve işaretleme sürecini, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile yürüttük. 20 milyardan fazla içeceğin depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sürülmesini sağladık" dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: SANAYİMİZİN KARBON AYAK İZİ AZALACAK

Programda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tüm paydaşların ortak talebinin sistemin şeffaf bir şekilde kamu-özel iş birliğiyle yürütülmesi olduğunu belirterek, "Bugün burada imzalayacağımız protokol bu taleplerle ilgili hep birlikte güçlü bir adım attığımızı da gösteriyor. Bu anlayıştan dolayı Sayın Bakanımıza teşekkürü borç biliyorum" dedi. Depozito sisteminin devreye girmesiyle birlikte ekonomide önemli değişimler görüleceğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Hem yurt genelinde kurulacak depozito makineleriyle, hem de geliştireceğimiz manuel toplama sistemiyle plastik, cam, alüminyum, içecek ambalajlarını toplayarak ekonomimize geri kazandıracağız. Sistem sayesinde sanayimizin karbon ayak izi azalacak, enerji ve ham madde kullanımında önemli tasarruflar sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

PALANDÖKEN: BU ÇALIŞMANIN MEYVESİNİ HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ

TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise "Bu meselenin en kısa sürede bu şekle gelmesinde hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu başarılı çalışmanın meyvesini hep birlikte göreceğiz" diye konuştu. 

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI