Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), üniversite hastanelerinde çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarına ilişkin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı SES Ankara Şube Kadın Sekreteri Hülya Aydoğdu İlçi okudu. SES, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nde çalışanların taleplerinin bir an önce karşılanmasını isteyerek, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bir bilim yuvası, ticarethane mantığıyla yönetilemez. Öğrencisinden çalışanına kadar herkes mutsuzsa ve gelecek kaygısı yaşıyorsa, kurum aidiyeti neden yok diye dert ediyorsanız ‘’ben yaptım oldu’’ anlayışından vazgeçerek daha demokratik, şeffaf olmanın ve ülke sorunlarından bağımsız olmayan sorunlarımızı daha yüksek sesle konuşmanın vaktidir.”
“HACETTEPE YÖNETİMİ, SORUN ÜRETMEYE DEVAM ETTİ”
İlçi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan sağlık emekçileriyle üniversite hastanelerinde çalışanlar arasında teşvik-performans (taban) ödemelerindeki farklılıkların asgari ücretin yarısına yaklaştığını söyledi. Bu nedenle üniversite hastanelerinin bazı bölümlerinde yan dal kadrolarının boş kaldığını, hemşirelerin istifa ettiğini ve iş yükünün arttığını bildirdi. “Hacettepe yönetimi ise sorunların çözümüne odaklanmak yerine sorun üretmeye devam etti.” diyen İlçi, hastane yönetiminin kendi personelinden katkı/katılım payı almasını eleştirdi. Yoğun bakım ünitelerinde çalışanların artan iş yükü nedeniyle yemek yiyemediğini ve fazla mesai ücretlerinin yemek ve yol harcamalarını karşılamadığını dile getirdi.
SES: ÇALIŞANLAR ARASINDA ADALET DUYGUSU YARALANDI
Öte yandan kurumda yer değişikliği, mazeret izinleri gibi birçok talebin karşılanmadığını belirten İlçi, buna ilişkin şöyle konuştu:
“Kurum içerisinde yer değişikliği taleplerinin karşılanmaması, mazeret izinlerinin kullandırılmaması, yandaşlık ilişkisinin bir sonucu olan liyakatsiz atamaların süregelmesi çalışanlar arasında adalet duygusunu yaralamıştır. Bunun yanı sıra görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ise tam bir fiyaskodur. İlk ilanda açıklanmış olan kadro sayılarının sonraki ilanda düşürülmesinin nedenini bilmek istiyoruz. Vergi kesintileriyle gitgide azalan maaşlarımızla zorunlu ihtiyaçlarımızı bile karşılayamazken, üniversitenin kendi çalışanlarından sınav ücreti talep etmesi ise kabul edilemez.”
SES, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı için kadro sayılarının ihtiyaca göre yeniden belirlenmesini, mülakatın kaldırılmasını, sınav ücretlerinin iade edilmesini ve Sendika’nın bu süreçte gözlemci olmasını talep etti.