Gündem

Şeker-İş Sendikası Başkanı Gök’ten Çalıştay Çağrısı

7’ncisi gerçekleştirişen medya buluşmasında konuşan Türkiye Gıda Ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası(Şeker-İş) Başkanı İsa Gök, medya ve sektör liderlerini 24 Kasım'da Konya'da düzenlenecek ‘Değişen Dünya Dönüşen Çalışan’ çalıştayına davet etti.

Muhammed Ali YAHŞİ

Şeker-İş Sendikası 2016 yılından bu yana düzenlediği medya buluşmalarının 7’ncisini Antalya Side'de bulunan Grand Şeker Otel’de gerçekleştirdi. Ulusal ve yerel birçok basın mensubunun katıldığı buluşmada, açılış konuşması yapan sendika başkanı İsa Gök, basın mensuplarına. "Ankara’nın daha doğru bir ifade ile Türkiye’nin nabzını tutmaya çalışırken, mesai mefhumu olmaksızın gecesini gündüzüne katarak toplumsal bilginin inşasında kamuoyunu doğru bir habercilikle bilgilendirmeye çalışan sizler, gerçekten de meşakkatli bir mesleği icra etmektesiniz. Yeri geldiğinde bu görevlerini yerine getirirken, kimi zaman sınır ötesinde yaşanan savaş ortamında bir kurşunun, kimi zaman bir trafik kazasının, kimi zaman da zorlu mevsim koşullarının kurbanı oldunuz. Türkiye’nin geleceğini şekillendirirken basın mensuplarına her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğunu da ayrıca vurgulamak isterim” dedi.

“DÖNÜŞÜMÜN YÜKÜNÜ ÇALIŞANLAR ÜZERİNDE BIRAKMAMAK GEREKİYOR”

İklim değişikliği olgusunun bütün azameti ve vahametiyle kabul görmüş bir gerçek olarak karşımızda durduğunu ifade eden Gök, “İklim krizini sırf musluk suyunu israf etmeye, A sınıfı enerji beyaz eşya kullanmaya ya da tasarruflu ampullerle sarfiyatı en aza indirgemeye bağlamak mücadele yöntemlerinin ana ilkeleriyle çok da fazla bağdaşmamaktadır. Kimsenin geride bırakılmaması temelinde, Dünya’nın sağlığı için karbon ekonomisinden çıkıyorsak, bu dönüşümün yükünü çalışanlar üzerinde bırakmamak gerekiyor” diye konuştu.

“İŞLETMELER VE ÇALIŞANLAR İŞ GÜCÜNE FORMAT ATMALI”

“Peki bu nasıl olacak?” diye soran Gök, bu sorunun cevabının  adil dönüşüm kavramı çerçevesinde üretilecek cevaplara bağlı olduğunu ifade ederek “Yaklaşık 1,2 milyar işin, bir diğer deyişle, dünya istihdamının yüzde 40’nın sağlıklı ve istikrarlı bir çevreye doğrudan bağlı olduğunu ve işlerin sürdürülemeyeceğini unutmamak gerektir. İçinde bulunduğumuz konjonktürde, gelişen ve ilerleyen teknolojinin beraberinde getirdiği değişim ve dönüşüm baş döndürücü hızla ilerlerken dünya aklının üzerine çıkan yapay zeka, dijitalleşme gibi kavramlar yakın gelecekte çalışma hayatının başrol oyuncusu rolünü üstlenmeye adaydırlar. Yeni mesleklerin, yeni üretim ilişkilerinin ve yeni çalışma biçimlerinin ortaya çıktığı bir çağın başındayız. Travmatik bellek, sadece yaşanılan dönemi değil, gelecek kuşakları da etkilemektedir. Bu sebeple yaptığınız işi, beceri ve bilgilerinizi çağın getirdiği yeniliklere göre güncellemezseniz bir çok meslek grubunda işsiz kalma olasılığınız yüksektir. Kısaca işletmelerin ve çalışanların eski yöntemleri geri dönüşüm kutusuna göndererek sürdürülebilir dönüşüm için işgücüne yeniden format atmaları gerekmektedir.” dedi. Gök, “Aksi halde etten, kemikten ve kandan oluşan sorunlar yumağı bedenlerle uğraşmak yerine kendi elleriyle ürettiği donanımlı bir robota istediği yazılımı yükleyip çalıştırmak her işverenin işine gelece ve böylece insan merkezli yaşanan olumsuzluklar da bertaraf edilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.Bu sorunun özellikle önümüzdeki süreçte şeker sanayinde daha çok kendisini hissettireceğini vurgulayan Gök, “Şeker sanayi gibi özellikle ağır sanayide birçok meslek grubunda robotlaşan ya da özelleştirme adı altında uygulanan yanlış sistemlerle bilerek robotlaştırılan insanların çalışma sistemlerinin yeniden check up edilmesi ihtiyacı vardır. Çalışma hayatında  ‘yapay zekalaşma’ proaktif yaklaşımı ileride mesleklere ya buzul çağını yaşatacaktır ya da çağ atlatacaktır” dedi.

“SENDİKALILILIK KAVRAMI SENDİKASIZLAŞTIRMA VEBASINA YAKALANDI”

“Değişen ve dönüşme durumundaki dünyada bazı gerçekleri imalat hatası olarak görmek, aslında sürekli hatanın imalatı ile uğraşıldığının farkında değildirler. Türkiye’de son yıllarda özellikle de işçilerin insanca yaşamanın öncü niteliğindeki sendikalılık kavramı bir takım zorlamalarla adeta sendikasızlaştırma vebasına yakalanmış durumdadır” diyen Gök, “Bu sebeple bizler de özellikle çalışma hayatında sektörümüzü ileriki yıllarda olumsuz etkilemesi muhtemel bir takım sorunları çözmek ve yeni çıkış yolları bulmak üzere konunun uzmanları ile bir çalıştay yapma gereği duymuş bulunuyoruz. 24 Kasım 2023 tarihinde Konya’da gerçekleştireceğimiz “Değişen Dünya Dönüşen Çalışan” konulu çalıştayımıza yerel ve bölgesel aktörleri, özellikle Valilik, belediyelere bağlı idareler, gıda sanayi çalışanları, üreticiler, kalkınma ajansları, üniversiteler, basın cemiyetleri ve tüm meslek odaları ile siz değerli basın mensuplarımızı davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

“GAZZE’DE YAPILAN SOYKIRIMI LANETLİYORUM”

7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail-Gazze çatışmalarına da değinen Gök, “Gazze’de yapılan soykırımı lanetliyorum. Hakikaten insanlığın son zamanlarda gördüğü en büyük insan kıyımı olduğunu düşünüyorum. Burada hep insan hakları diyen bir çok kuruluşun da Türkiye’de varlığını biliyoruz. En ufak şeyde fırtına koparanların Gazze’de olanlara sessiz kalmasını bir kez daha kınıyorum. Onun için ülkemizde hangi fikir ve düşüncede hangi siyasi görüşte olursak olalım ülkemizin birlik ve beraberliği için hep beraber hareket etmemiz gerektiğini Gazze hadiseleri bir kez daha göstermiştir” dedi.

GÖK’TEN 10 KASIM MESAJI

Atatürk'ün 85. ölüm yıl dönümüne de konuşmasında yer veren Gök, "10 Kasım 1938 yılında ebediyete irtihal eden Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü buradan rahmetle anıyorum. Bu vesileyle milletimizin varlık ve yokluk mücadelesini zaferle taçlandıran, bizlere bağımsız ve özgür bir ülke bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını, her daim minnetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.