Ankara Kulübü Derneği tarafından Kızılcahamam Belediyesi işbirliği ile Akdoğan Köyü'nde (Mahalle) geleneksel Saya Gezmesi programı düzenlendi.
Kızılcahamam'ın Akdoğan Köyü'nde düzenlenen ve renkli görüntülere sahne olan Saya Gezmesi programına; Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, Kızılcahamam Şube Başkanı Fatih Ertan, dernek yöneticileri ve şube başkanları, Seymenler ve Bacıerenler ile çok sayıda dernek üyesinin yanı sıra Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız ve Ankara eski Milletvekili ve Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Kızılcahamam Kaymakamı Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, siyasi parti ve STK temsilcileri, mahalle muhtarları, çok sayıda Kızılcahamamlı ve Akdoğanlı vatandaş katıldı.
Programın açılış konuşmasını Ankara Kulübü Derneği Kızılcahamam Şube Başkanı Fatih Ertan yaptı. Ertan, Ankara Kulübü Derneği olarak gelenekten berekete geleneksel Saye Gezmesi etkinliğini Akdoğan'da gerçekleştirmekten dolayı mutlu ve gururlu olduklarını dile getirerek, "Saya Gezmesi Orta Asya'dan Anadolu'ya taşınan bir gelenektir. Tarım ve hayvancılık ile uğraşılan yörelerde yapılır. Evlerdeki erzakların ve hayvanların yeminin sayımını içeren, aynı zamanda dayanışmayı artıran bir bereket törenidir. Koç katımından üç ay sonrasında kuzuların anne karnında tüylenmeye başladığı dönemde Ocak ayının ikinci yarısında gerçekleştirilir. Köyde, tiyatral kıyafetlerle ve figürlerle Saya ekibi kapı kapı dolaşır maniler eşliğinde erzak toplanır. Toplanan erzaklarla da hep birlikte yemekler yenir. Daha sonrasında ise Sinsin ateşi yanar, Sinsin oyunu ve yöresel halay gibi oyunlar ateşin etrafından sergilenir. Ankara Kulübü Derneği olarak bugün burada Saya Gezmesi programımızı gerçekleştireceğiz. Programa maddi ve manevi katkıda bulunan Kızılcahamam Belediyemize, köy muhtarımıza ve Akdoğan dernek başkanımıza, ev sahipliği yapan Akdoğanlılara, tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum." dedi.
Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan da konuşmasında; unutulmaya yüz tutmuş kültürel mirası yaşatmanın önemine vurgu yaparak, "Binlerce yıllık taşıya geldiğimiz köklü bir geleneğimizi yaşatmak için bir araya geldik, onur verdiniz, hoş geldiniz. Saya Gezmesi geleneği binlerce yıllık bizi biz yapan geleneklerden birisi. Bizi bütünleştiren, bir araya getiren, köklerimizi geleceğe aktaran kültürel değerlerimiz, toplumda birlik ve beraberliği, dayanışmayı sağlar. Ülkemizde birlik ve beraberliğin devamı için kültürümüze sahip çıkmalıyız. Binlerce yıllık köklü gelenekleri yaşatan Ankara Kulübü olarak gururluyuz.
Ankara Kulübümüz bu yıl itibarıyla 100. yaşında. Ankara Kulübü, 13 Ekim 1925 tarihinde Atatürk'ün 'Seymenlik geleneğini ve 27 Aralık ruhunu yaşatın' talimatıyla Ankara'mızın Başkent oluşunun ikinci yıl dönümünde kurulan, Cumhuriyetin ilk ve köklü sivil toplum kuruluşudur. Biz de büyük bir onur ve gururla yaşatıyoruz. Dernekler yasası ile birlikte başta Vehbi koç büyüğümüz olmak üzere 1947 yılında Cumhuriyet döneminin ikinci kuşak önderleri tarafından yeniden dernek olarak tescil edildi. Bugün burada 100. yılımızda üçüncü etkinliğimizi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. 100. yılımızın ilk etkinliği değerli büyüğümüz Rahmi Koç beyefendiye 'Seymenbaşı Töreni'nde Seymenbaşı Beratı takdim ettik. İkinci etkinliğimiz ise Ankara Kulübü Şubeler Türk Müziği Koromuzun '100. Yıla Merhaba' konserini Gölbaşı'nda gerçekleştirdik. Bugün ise burada 100. yılımızda üçüncü etkinliğimiz Saya Gezmesi programında birlikteyiz." ifadelerini kullandı.
'ANKARA KULÜBÜ SAYA GEZMESİ GELENEĞİNİ YAŞATIYOR'
Özaslan şöyle devam etti: "Gaya Gezmesi, Orta Asya'dan getirdiğimiz çok sayıda gelenekten birisidir. Saya Gezmesi, eski inancımızda Han adına düzenlenen bir bereket törenidir ama her şeyden önce baharın gelişinin ilk müjdecisi bayramdır. Ankara Kulübü olarak her yıl farklı köylerimizde bu geleneğimizi korumaya, yaşatmaya ve tanıtmaya, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bir diğer geleneğimiz Seymenlik geleneğidir. En rafine bir şekilde Ankara'da yaşatılmaktadır. 1923 Cumhuriyetine de ilham veren Ankara Ahiler Devletinin Seyfi kılıç kolu, Seymenler'dir. Ahiler ne iş yaptılarsa en iyisini yapan insanlardı. En iyi savaşçıları da yetiştirdiler. Ankara Ahileri Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunda Şeyh Edebali'nin yönlendirmesiyle Osman beyin etrafında toplanarak, hem devleti kurumsallaştırdılar hem de bir Eskiçeri kurumu olarak Seymenlik geleneğinin Yeniçeri teşkilatına model olmasına vesile oldular. Seymen alaylarının davul geleneği de Mehteranın öncüsü oldu. Bir diğer önemli değerimiz Bacıeren geleneği. Onun da kökü Ankara'dır. Anadolu Bacıları; Bacıyan-ı Rum, Anadolu'yu yurt yapan toplumsal güçlerden birisidir. Osmanlı'nın kuruluşunun en önemli destekçilerinden olmuştur. Merkezi, Polatlı'nın eski merkezi olan Bacı Vilayetiydi, sonra nahiyeye döndü şimdi ise Bacı Köyü'dür. Orada Milli Filozofumuz Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı yerleşikti. Ankara tarihte Bacılar şehri oldu. O dönemlerde kayıtlı Bacı lakaplı yüzlerce iş kadını, toplum önderi var. Biz, 800 yıllık ve dünyada ilk kadın örgütü olan Anadolu Bacıları'nı, Bacıerenlik adı altında Ankara Kulübü olarak yaşatıyoruz. Bir diğer kültürel değerimiz ise Sinsin geleneğidir. Bugün burada Sinsin ateşimizi de yakacağız. Bu da bizim binlerce yıllık geleneğimiz. Eski dinimizin en önemli ritüeliydi. Ellerinde davullarla toplumsal lider olan şamanlar ateş etrafında dönerek yer ile gök arasında bağlantı kurarlardı. Sinsin Anadolu'ya gelince bir yiğitlik, bir hamaset gösterisi olarak hemen her köyümüzde yaşatıldı. Sinsin bizim binlerce yıllık köklerimizin en önemli bağlantısı. İnşallah Akdoğan'da her toplumsal şölende, milli günde Sinsini yakmaya çalışalım. Bugün önemli bir gün. Sayamız kutlu olsun. Önümüzdeki dönemin kuzuları, koyunları, koçları, ürünlerimiz bereketli olsun. Hayırlı uğurlu olsun. Saya Gezmesi programımıza desteklerinden ötürü Kızılcahamam Kaymakamı Sayın Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu'na, Kızılcahamam Belediye Başkanı Sayın Süleyman Acar'a, Akdoğan Köyü Derneği Başkanı Sayın Mustafa Erkayaoğlu'na ve Akdoğan Köyü Muhtarı Sayın Çetin Çoker'e şükranlarımı sunuyor, programımıza yakın ilgi ve katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum."
Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar da "İnsanlar adetleriyle, gelenekleriyle yaşarlar. Paylaşmayı, birlik ve beraberliği öğretmek açısından geleneklerimizi yaşatmak ayrıca büyük önem taşıyor. Tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Kızılcahamam Kaymakamı Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Ankara Eski Milletvekili ve Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan da günün önemini dile getiren birer konuşma yaparak, Ankara Kulübü Derneği'nin Saya Gezmesi gibi Ankara'nın kültürel değerlerinin yaşatılması adına çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini belirterek, programın düzenlenmesinde emek ve katkıları olan herkese teşekkür ettiler.
Ankara Eski Milletvekili Ceylan, "Her şeyden önce bu güzel geleneği yaşatan Ankara Kulübümüze teşekkür ediyorum. Ankara Kulübü olmasaydı her halde bu geleneklerimizi unuturduk. Kulübümüz, sahip olduğumuz tarihi kültürel değerleri 100 yıldır yaşatıyor. Son yıllarda Bacıerenliğin ve Saya Gezmesi geleneğinin en iyi şekilde canlandırması çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından Seymen ve Bacıerenlerin öncülüğünde ve davul eşliğinde Saya Gezmesine çıkıldı. Köyde, güzergah üzeri Seymen gösterimi ile birlikte evler ziyaret edildi, okunan maniler ile erzak toplandı.
Oldukça yoğun ilgi ve katılımla gerçekleşen Saya Gezmesi programının ardından tüm davetliler Kızılcahamam Belediyesi'nin organize ettiği yemekte bir araya geldi. Yemeğin ardından Sinsin ateşi yakıldı, Seymenler tarafından Sinsin gösterisi sergiledi. Program, büyük beğeni toplayan Seymen ve Bacıeren gösteriminin ardından sona erdi.