Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (ESBAŞ) tarafından düzenlenen ‘Su Zirvesi’nde konuşan Prof. Dr. Azbar, küresel Isınmanın etkilerini kontrol altına almak için atılan adımlarla ilgili başarı sağlanamadığını ifade etti. Su krizinin sanayi üzerinde ağır etkilerinin olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Azbar, devletlerin su krizine karşı mücadelede su yönetim politikasını enerji planlaması, kentsel planlama ve tarım politikası ile birlikte ele alması gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin, yüzde 73’ünün tarımda, yüzde 16’sının evsel kullanımda ve yüzde 11’inin endüstriyel kullanımda olmak üzere 44 milyon metreküp su kaynağına sahip olduğu bilgisini paylaşan Azbar, “Küresel ısınma ilerledikçe Türkiye’nin kıyı illerinin sular altında kalacağı, orta bölgelerin ise kuraklık sorunu yaşayacağı öngörülüyor. Konya”da obrukların artması bunu kanıtlıyor. Doğa her fırsatta mesajı veriyor. Bizim bugünden harekete geçmemiz gerekiyor” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerini de paylaşan Prof. Dr. Azbar, dünyada 2,1 milyar kişinin evinde temiz su bulunmadığını belirterek, dünya genelinde 2030 yılına kadar 700 milyon kişi su kıtlığı nedeniyle yaşadığı bölgelerden göç etmek zorunda kalacağını, 2025’te 2 milyara yakın insanın su sıkıntısı çekeceğinin öngörüldüğünü söyledi.
Azbar, su verimliliğini arttırmak için sanayi bölgelerindeki firmalara şu önerilerde bulundu: “Sanayi üretiminde su tüketimini 300 tonlardan 25 tonlara düşüren uygulamalar var. İçecek sektöründe ciddi tasarruf sağlanabiliyor. Ölçemediğimizi yönetemeyiz. Her proseste su tüketimi ürün bazında takip edilmeli. Firmalar su ayak izini belirlemeli. Kendi yağmur hasadını yapmalı ve rezerv su deposu kurmalı. Yağmur suyu çok kolay içme suyu kalitesine getirilebilir. Önce ölçeceğiz, rakiple karşılaştıracağız. Daha sonra doğanın bağışladığı suyun hasadını yapıp tekrar tekrar kullanacağız.”
Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (ESBAŞ) Genel Müdürü Yusuf Kılınç da kuraklıkla mücadele kapsamında su yönetim stratejisi geliştirdiklerini dile getirerek, şunları söyledi:
“Bu kapsamda Ege Serbest Bölgesi’nin genişleme alanında yeni inşa ettiğimiz binalarda yağmur suyu topluyor, kullanıyoruz. Ayrıca günde 25 bin kişiye yemek üreten ESBAŞ Yemek Üretim Tesisinde, bulaşıkhaneden çıkan suyun arıtılarak sulama suyu olarak kullanılmasını sağlıyoruz. ESBAŞ olarak, su tüketimini yarı yarıya azaltacak çalışmaları tamamlamayı hedeflerken, büyük peyzaj alanlarına sahip bölgede su tüketimi çok olan bitkileri söküp yerine su ihtiyacı az olan bitkilerden oluşan kurakçıl peyzaj alanlarını artırmaya başladık.”