Ebru APALAK

Çipli kimlik kartları ve parmak izi doğrulamayla Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) başkaları adına yapılan işlemlerin önüne “biOnay” isimli uygulamayla geçilebilecek. SGK ile anlaşmalı hastaneler ve diğer kurumlarda, sahte kimlikle alınan sağlık hizmetleri, ilaçlar ve alınan raporlar, bu uygulamayla önlenebilecek. Eskiden kullanılan sistemlerde olduğu gibi SGK veri merkezinde vatandaşların biyometrik verileri depolanmayacak. Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun (KVKK) desteklediği uygulamayla SGK anlaşmalı kurumlarda da hizmet alınabilecek.

Kart sahibinin parmak izi, KVKK uyumlu yeni çipli kimlik kartlarıyla eşleştirilebiliyor. Böylece çipli kimliğin sahte olup olmadığının yanı sıra kart sahibi vatandaşın fiziken hizmet noktasında bulunduğu kanıtlanıyor. Parmak izi ile kimlik doğrulama, 15-30 saniyede tamamlanıyor. Parmak izi, Türk Standartları Enstitüsü’nden onaylı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün denetimindeki cihazlarla doğrulanıyor. Cihazda kişisel veri ve parmak izi tutulmadığı gibi, cihaz dışına da çıkarılmıyor.

“KAYIP KAÇAKLARIN ÖNLENMESİ BEKLENİYOR”

Elektronik Güvenlik Altyapısı A.Ş. iştiraki biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, uygulamayı önümüzdeki günlerde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Millî Eğitim Bakanlığı gibi birçok kurumun kullanmasının beklendiğini söyledi. Usta, “Bu uygulamanın SGK'deki sahte kimlikten yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldırması ve kayıp kaçakların önlenmesi bekleniyor” dedi.

Editör: Ezgi Bardakçı