Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Akarken ve SAHİM-SEN Engelliler Komisyon Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Sarı, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü sebebiyle açıklama yaptı. Açıklamada engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit bir şekilde sağlanması için yasal düzenlemelerin yapılmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

SAHİM-SEN GENEL BAŞKANI AKARKEN: ÖDEMELERDE ACİL GÜNCELLEME YAPILSIN

SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken, COVID-19 pandemisi, doğal afetler ve Türkiye’deki ekonomik sorunların engelli vatandaşların yoksulluğunu ve yoksunluğunu daha fazla artırdığını kaydetti. Engellilerin bağımsız yaşaması için gerekli olan manuel ve akülü tekerlekli sandalye, ortez, protez gibi araç ve gereçlerin Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerinin gerçek döviz kuru üzerinden güncellenmemesi nedeniyle engelliler ve ailelerinin ödemelerinin çoğaldığını söyledi. Akarken, “Engelliliğin yoksulluğu, yoksulluğun da engelliliği artırdığı gerçeğine hepimiz şahit oluyoruz.” dedi. Birçok ailenin ödeme gücünün olmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Aileler ya gereksinimlerini erteliyor ya da daha kalitesiz ve bireye özgü olmadığı için engelliliği artıran ürünleri almak zorunda kalıyor. Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’ni onaylayan devletimizin bu araç ve cihazlara erişimi kolaylaştırmayı taahhüt ettiğini bir kez daha hatırlatıyoruz ve hükümete, bu araç ve gereçlere, her türlü ilaç ve tedaviye erişimin önündeki engelleri kaldırması ve ödemelerde acil güncelleme yapılması için çağrı yapıyoruz”

“ENGELLİ İSTİHDAM KOTASI ARTIRILMALI”

Engellilerin çalışma yaşamlarındaki talep ve sorunlarına değinen Akarken, 2022 yılında yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile 2023 yılında bir kez atama yapıldığını, 2323 kadro için 60 bine yakın engelli adayın tercih yaptığını hatırlattı. Sağlık Bakanlığı’nın beş yıldır engelli sağlık çalışanları için kadro açmamasına dikkat çekti. Yıl bitmeden, kamuda istihdam açığını kapatacak yüksek sayıda atama kılavuzunun yayımlanmasını beklediklerini dile getirdi. Akarken, engelli istihdamına dair şu ifadeleri kullandı:

“Yasal düzenleme yapılarak hem engelli istihdam kotası artırılmalı hem de kota hesabında sözleşmelilerin sayısının da dikkate alınması sağlanmalıdır. Öte yandan yasal düzenleme ile engellilerin, sözleşmeli olarak istihdamı sağlanmalı ve personel atamalarında Kamu Personel Seçme Sınavı ile eş zamanlı EKPSS puanı ile alım yapılmalıdır.” 

SAHİM-SEN, ENGELLİLER İÇİN NE TALP EDİYOR?

SAHİM-SEN Engelliler Komisyon Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Sarı ise, engelli yakını olan çalışanlar için eğitim, bakım gibi konularda yasal düzenleme yapması için hükümete çağrı yaptı. Yapılacak düzenlemenin; özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti alan engelli çalışanları kapsaması gerektiğini belirtti. Sarı, bütün sendikaları da ILO’nun 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin amacına uygun bir yasa için etkin katılmaya çağırdı.

Engelliğe ilişkin engelliler, aileler ve toplumun tüm kesimlerinin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Sarı, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının hizmet içi eğitimlerinin engellilik, iletişim ve engellilerin hakları konularını kapsaması gerektiğini söyledi. Engelliler ve ailelerine etkin bir hizmet sunulması için; engelli hakları konusunda hastaneler başta olmak üzere tüm kurumlarda danışmanlık yapacak birimlerin, oluşturulmasını, okullarda sosyal hizmetlerin zorunlu olmasını, aile hekimliklerinde ise her aileye bir sosyal hizmet uzmanı düşecek şekilde sosyal hizmet uzmanı istihdam edilmesini talep etti.

Editör: Ezgi Bardakçı