Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde tüm gençlere tütün kullanmayan bir nesil olmak için mücadeleye katılmaları çağrısında bulundu. Her yıl bir temayı esas alan Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl 'Sır açığa çıktı' sloganı ile 'Gençleri tütün endüstrisinin etkilerinden ve tütün ve ürünlerinin kullanımından koruma'ya odaklandığı anlatılan açıklamada, TÜSAD'ın da bu doğrultuda çalışmalarını sürdüreceği belirtildi. Açıklamada, tütün endüstrisi ile mücadelede gençlerin katılımının önemi vurgulandı. Sigara dumanındaki nikotinin kuvvetli bağımlılık yapan bir madde olduğu, aynı zamanda sigara dumanının içinde nikotin ile beraber 7 binden fazla kimyasal madde bulunduğu bildirilen açıklamada, şu bilgiler yer aldı: 'Bunlardan en az 250'sinin zararlı olduğu ve en az 69'unun kansere neden olduğu biliniyor. Bu maddelerin solunması, başta akciğer kanseri olmak üzere 20'den fazla kansere ve ayrıca kalp ve solunum sistemi hastalıklarının oluşumuna da neden oluyor. Tütün kullananlar kadar kullanmayan ancak pasif etkilenenler de ölüyor. Dünya çocuklarının yaklaşık yarısı pasif sigara dumanına maruz kalıyor. Her yıl 65 bin çocuk pasif sigara dumanı maruziyeti ile ilişkili hastalıklardan hayatını kaybediyor.'

'TÜTÜN ENDÜSTRİSİ GENÇLİĞİ HEDEFLİYOR'

Küresel Gençlik Tütün Araştırması'nın (KGTA) sonuçlarına göre, 2017 verileri ile Türkiye'de 13-15 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin yüzde 17,9'nun bir tütün ürünü kullandığı, yüzde 9,9'nun da gelecekte kullanma eğilimi gösterdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 'Tütün endüstrisi, sistematik, sürekli ve agresif biçimde gençliği hedefliyor. Önüne çıkan yasal engelleri yeni tütün ürünleri piyasaya sürerek, örneğin; elektronik sigara gibi, dumansız tütün ürünü olarak ya da ısıtılmış tütün ürünleri (IQOS) gibi 'Daha az zararlı ürünler.' diyerek satışına devam ediyor. Tütün endüstrisi her yıl kaybedilen 8 milyon insanın yerine yeni tüketiciler bulmak için sürekli çalışıyor. Bu amaçla özellikle gençliği hedef alıyor. Tütün endüstrisi çocuk ve gençlere sigara satabilmek için değişik taktikler uyguluyor. Bizler de bu yöntemleri çok iyi bilmeli ve fark etmeliyiz.' Tütün endüstrisinin hedeflerinin iyi kavraması, taktiklerinin fark edilmesi ve ortaya çıkarılması, ardından da yılmadan usanmadan bu taktiklere karşı bireysel ve kurumsal olarak tavır alınması gerektiği belirtilen açıklamada, 'Yasal yaptırımların uygulanması ve denetlenmesi sağlanmalı. TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu olarak; tütün endüstrisinin sırlarını biliyoruz ve bu sırların toplum tarafından deşifre edilmesi için çalışacağız, endüstrinin kirli hedeflerine ulaşmasını her koşulda engelleyeceğiz. Tüm gençleri de tütün içmeyen bir nesil olma mücadelesine katılmaya çağırıyoruz' denildi.

'BU SÜREÇTE BIRAKTIRILMALI'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez ise 'Kalp-damar hastalıkları, kanser, altta yatan astım, KOAH gibi solunum ile ilgili hastalığı olan kişiler Kovid-19 için yüksek risk grubunda kabul ediliyor ve bu kişilerin riski tütün kullanımı ile katlanarak artıyor. Pandemi sürecinde hastaları tütün bırakma konusunda yüreklendirmek önemli' açıklamasında bulundu. Dr. Sönmez, 'Dünyada en sık görülen erkek kanser türü prostat kanseri iken ülkemizde akciğer kanseri olması maalesef bir tesadüf değildir. Sigara içmek sadece kişinin kendisine değil, çevresindeki insanlara da zarar veriyor. Araştırmalara göre eşi sigara içen ancak kendisi içmeyen kadınlarda akciğer kanseri gelişme riski, eşi ve kendisi sigara içmeyen kadınlara göre 1.2-2 kat daha yüksek' dedi.

'İLGİLİ BİRİMLERE BAŞVURULMALI'

Tütün kullanımının birçok solunumsal enfeksiyon için risk faktörü oluşturmakla birlikte hastalığın ağırlığını da artırıcı etkiye sahip olduğunu dile getiren Dr. Esra Sönmez, '29 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü halk sağlığı çalışmalarının derlemesinde Kovid-19 enfeksiyonunun tütün kullananlarda, kullanmayanlara göre daha ağır seyrettiğini gösteriyor. Tütün kullanan kişilerde solunum yollarında lokal bağışıklık düşük olduğu için Kovid-19 gibi mikroorganizmaların seyri de daha ağır gerçekleşebiliyor' diye konuştu. Tütün kullanımının Kovid19 enfeksiyonu riskini azalttığına dair spekülatif bilgilerin gezindiğini söyleyen Dr. Esra Sönmez, 'Elimizde tütün veya nikotin kullanımının Kovid-19'u önlemede veya tedavisinde yeri olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır. Özellikle pandemi sürecinde hastaları tütün bırakma konusunda daha yoğun şekilde bilgilendirmek ve yüreklendirmek gerekmektedir. Türkiye'nin her ilinde sigara bırakma poliklinikleri, gerek farmakolojik gerek psikolojik destek ile hastaların bu önemli sorununun üstesinden gelmelerine yardımcı olmaktadır' şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi