Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF ) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı ' piyasada son üç dört yıldır, ham iken toplanmış ve sonradan glikoz şurubu ile tatlandırılmış parlak görünümlü hurmalar satılıyor, bu hurmalar glikoz şurubu ile tatlandırıldığı için sağlığa zararlıdır' dedi.

TÜDEF olarak son birkaç yıldır özellikle Ramazan ayında tüketicileri uyardıklarını söyleyen Sinan Vargı, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bazı zincir marketlerde de ham iken toplanmış ve ambalaj içinde çok ucuza satılan bu hurmalar, gerek kalite farkını kapatmak ve gerekse daha parlak bir görünüm vermek ve tatlandırmak amacıyla glikoz şurubuna batırılmaktadır. Bu hurmaların tatlandırılması için glikoz şurubu kullanıldığı için hurma doğal halinden uzaklaşmaktadır. Sağlık Bakanlığının 12 Mart 2018 tarihli raporuna göre glikoz şurubunun sağlığı bozan etkileri şöyle açıklanmaktadır. Glikoz şurubu gereğinden çok yeme davranışı, insülin direnci gelişmesi ve obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları ve eşlik eden hastalıklara yol açtığı yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Sakkaroz ve NBŞ içeren besinlerin fazla tüketimi metabolik hastalıkların yanı sıra obezite ile ilişkili çeşitli kanser türlerinin (kolon kanseri, pankreas, karaciğer ve meme kanseri gibi) gelişimine de zemin hazırlamaktadır.'

TÜKETİCİ AMBALAJI İYİ OKUSUN

Tüketicilerin ambalajlı gıdalarda ambalaj üzerindeki açıklayıcı bilgileri her zaman iyi okuması gerektiğini belirten Vargı, 'Normal bir hurmanın sınırlı tüketimi şeker hastasına zarar vermezken, glikoz şurubuna batırılmış olanı aynı kişi için zehir yerine geçer. Biz Tüketici Dernekleri Federasyonu olarak tüketicilerimize bu tür hurma yerine, doğal olan üzeri parlak olmayan hurmaların satın alınmasını tavsiye ediyoruz' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi