Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 pandemisinin osteoporoz riskini artırdığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ, 'Araştırmalarda, sokağa çıkma yasağının, hareketliliği azaltsa da kemik sağlığı üzerine minimal sorun yarattığı, ancak bu durumun sık sık tekrar- lanması durumunda ise kemiklerimizi olumsuz etkileyebileceği ortaya konuldu. Sokağa çıkma yasağının oluşturduğu bir diğer sorun ise D vitamini düzeyindeki düş- medir.' dedi. Güneşin kemik sağlığını olumsuz etkileyen D vitamini eksikliğinin giderilmesinde çok önemli bir kaynak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydoğ, her gün 10-15 dakika doğrudan güneşe maruz kalınmasını önerdi. Balık, balık yağı, süt ve süt ürünleri ve mantarda D vitamini bulunduğunu belirten Aydoğ, 'D vitamini değerini kontrol ettirerek, hekiminizin belirttiği şekilde D vitamini takviyesi kullanmaya özen gösterin. Gelişigüzel D vitamini kullanmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden mutlaka hekime danışın.' ifadelerini kullandı.

'YETERİNCE KALSİYUM ALINMALI'

Kemik sağlığı için D vitaminiyle birlikte kalsiyumun da önem taşıdığını ifade eden Aydoğ, vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda kalsiyumun balık, balık yağı, süt ve süt ürünlerinden karşılanabileceğini; bu besin maddelerini tüketemeyenlerin mutlaka doktor kontrolünde takviye alması gerektiğini vurguladı. Osteoporoz tanısındaki en belirleyici yöntem kemik yoğunluk ölçümü düşük olsa da bunun her zaman kırığa işaret etmediğini ancak yatkınlığı ortaya koyduğunu ifade eden Aydoğ, 3 aydan uzun süre kortizon kullananların, menepoza girenlerin, 65 yaş sonrası kadınlar ve 70 yaş sonrası erkeklerin, kemik yoğunluğunu ölçtürmesini tavsiye etti.

'EGZERSİZ YAPILMALI'

Aydoğ, osteoporoza bağlı kırıkların en baş sebebinin düşmeler olduğunu belirterek, 'Özellikle kalça kırıkları düşme sonucu meydana geldiği için kalça, diz ve gövde etrafı kasların kuvvetini artırmakla birlikte denge egzersizlerinin ihmal edilmemesi gerekiyor.' dedi. Libido düşüklüğünün testesteron hormonu arasındaki ilişkiye değinen Aydoğ, 'Testesteronun kemik gelişimini etkileyen en önemli hormon. Bu hormonun düşüklüğünden dolayı ortaya çıkabilecek kemik metabolizma sorunları akılda tutulmalı ve erkekler bu konuda ayrıca dikkatli olmalı.' diye konuştu. Aydoğ son olarak kemik metabolizmasını olumsuz etkileyerek erimesine yol açan sigara, kafein ve alkolden uzak durulması gerektiğini de belirtti.

Editör: Haber Merkezi