Ankara Eczacı Odası Gençlik Komisyonu tarafından Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında, kanserle ilgili farkındalık etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, kanser ve kanserden korunma yollarını anlattı. Prof. Dr. Kadir Sunguroğlu, kanserin vücuttaki dengenin bozulması ve hücrelerin kontrolsüz artması anlamına geldiğini belirterek, 'Kanserden korunmakla sağlıklı yaşamak aynı anlama gelir. Eğer ki siz sağlıklı yaşamaya önem veriyorsanız kanserden de kendinizi koruyorsunuz demektir.' dedi.

'Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlıklı olmanın tanımı bedenen, ruhen ve sosyal açıdan iyilik hissi içinde olmak demektir' şeklinde konuşan Sunguroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Sağlıği etkileyen faktörler vardır. Bunlardan yüzde 7 iklim, yüzde 8 tıbbi koşullar, yüzde 10 sosyal koşullar, yüzde 15 kalıtsal koşullar, yüzde 60 yaşam stilidir. Bakın burada en büyük pay yaşam tarzıdır. Yani eğer ki hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam tarzınız varsa risk alıyorsunuz. Bu noktada hareket etmek kanserden ciddi şekilde koruyor. Hareket insan sağlığı için çok önemlidir. Hareket etmek aynı zamanda obeziteden de korur.' Akciğer kanserinin yüzde 90'dan fazlasının tütün ve tütün mamulleri yüzünden gerçekleştiğini anlatan Sunguroğlu, sigaranın çok büyük tehdit olduğuna vurgu yaptı. Sunguroğlu, 'Sigara bağımlılığına dur demek gerek. Çünkü biz ülke olarak, 20 milyar dolar yabancı ülkelere sigara için ödeme yapıyoruz. Bunun yanında bir 20 milyar dolar da sigaradan kaynaklı hastalıklara ödüyoruz. İşte sigara yüzünden milyarlarca dolar zarar ediyoruz.' diye konuştu.

Sağlıklı beslenmeye ve her gıdadan dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Sunguroğlu, özellikle hazır yerine doğal ve taze yiyeceklerin tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Sunguroğlu, stresin de kanseri tetiklediğini ifade ederek, gün içinde stresi azaltabilmek için spor ya da bir hobiyle ilgilenmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Sunguroğlu, 'Stres hastalık gelişiminde etkilidir çünkü stresle birlikte tansiyon yükselir, kan şekeri artar ve kişinin metabolizması bozulur. Bu durumun sürekli olması halinde de stres kronikleşir ve buna bağlı olarak bağışıklık sistemi bozulur ve kansere yatkınlık artar.' değerlendirmesinde bulundu.

'GÜLE GÜLE KANSER'

Kanseri 4'üncü Evredeyken yenen Metastatik Meme Kanseri Derneği (Metamazon) Başkanı Canan Perdahlı da kanserle nasıl baş ettiğini, tanıdan tedaviye kadar geçen süreci anlattı. Perdahlı, 2010'da kendisine konan kanser tanısıyla birlikte kanserle mücadelesinde kanseri nasıl yendiğini anlattı. Perdahlı, en başta kanseri kabul edip onunla mücadele ettiğini ifade etti. Kanser sürecinin, ruhsal, fiziksel ve sosyal bir yolculuk olduğunu anlatan Perdahlı, 'Kanseri değişim dönüşüm için bir fırsat olarak değerlendirdim. Onu bu değişimdeki bir aracım yaptım. Bu bakış açısıyla o mücadeleden şu an itibariyle zaferle çıktım. Tabii ki tekrarlayabilir, tabii ki bu süreçlerle karşılaşma olasılıklarım var ama ben şu an hasta değilim, hayattayım ve iyiyim. En önemlisi de bu.' diye konuştu. Perdahlı, kanserle mücadele sürecinin ağır bir süreç olduğunu belirtirken, 'Ben süreçte ondan kurtulacağıma inandım. Ameliyata girerken, bir mememi alacaklardı ama mememin üstüne 'güle güle kanser' yazdım ve o memeden kurtulurken kanserden kurtuacağıma inandım ve de öyle oldu.' diye konuştu. Metamozon Derneği ile de hasta insanlara dokunmayı ve onlara destek olmayı amaçladıklarını anlatarak, dernek bünyesinde ilham ve destek vermek için danışmanlık yaptığını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi