Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, görevi başında şiddete uğrayarak hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan nezdinde görevi başında öldürülen sağlık çalışanlarını andı. Bacaksız, 'Arslan gibi görevi başında öldürülen sağlık çalışanlarını andığımız ve sağlıkta şiddete karşı tek çığlık olduğumuz gün bugün. Arslan'ın ölümünün ardından sağlıkta şiddet konusu ülke gündeminde geniş yer bulsa da maalesef sorunun çözümü konusunda sonuç sağlayan politikalar üretilememiş, yapılan eksik ve etkisiz yasal düzenleme sonuç vermemiş, sağlıkta şiddet can almaya devam etmiştir.' diye konuştu. Sağlık çalışanlarının zor koşullar altında çalıştıklarını da hatırlatarak, şunları söyledi: 'Enfeksiyonlar, ilaçlar, kimyasal malzemeler, radyasyon ve anestezik gaz gibi sağlığını tehdit eden pek çok unsur altında ve zor çalışma koşullarında görevini yerine getiren sağlık emekçilerin sorunlarına bir de şiddet eklenmiş durumdadır. Neredeyse her gün bir sağlık çalışanının şiddete uğradığı ülkemizde, hayat kurtarmaya çalışan sağlık çalışanları 'hayati tehlike' altında görev yapmaktadır.'

ANKET VERİLERİ

Genel Sağlık-İş'in anket verilerine değinen Bacaksız şöyle devam etti: 'Anket sonuçlarına göre; sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yarısından fazlası hasta ve hasta yakınlarından şiddet görmüştür. Araştırma sonuçları, emekçilerin yüzde 55.5'inin çalışma hayatı süresince en az bir kez hasta ve hasta yakınlarından şiddet gördüğünü ortaya koymaktadır. Katılımcıların neredeyse tamamı (yüzde 99.6), hasta ve hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarının maruz bırakıldığı şiddet olaylarının son 5 yıl içerisinde arttığı düşüncesindedir. Genel çalışanlar yüzde 97.2 oranla şiddet olaylarına karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığını belirtmişlerdir. Çalışanlar, şiddetin temel gerekçesinin yasal düzenlemelerin caydırıcı olmamasını görmektedir. Şiddet olaylarının artmasının öncelikli gerekçeleri yasal düzenlemelerin caydırıcı olmaması (yüzde 81.5), toplumsal yaşamın genelinde artan şiddet eğilimi (yüzde 69.2) ve sağlıkta dönüşüm programının olumsuz etkileridir (yüzde 67.9). Sorunun çözümü için öncelikle sebeplerin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. 2003 yılında başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetleri tüketime dayalı hale getirilmiştir. Sağlık sisteminde yaşanan sorunların toplumda yarattığı öfke, sağlık çalışanlarına yönelmiş durumdadır. Yanlış sağlık politikaları nedeni oluşan sorunların faturası, sağlık çalışanlarına kesilmektedir.' Şiddetin nedenlerine vurgu yapan Bacaksız, 'Sağlıkta şiddetin artmasında hasta/müşteri memnuniyeti temelli hizmeti dayatan piyasalaştırılmış sağlık sisteminin etkisi olduğu kadar siyasi iktidarın temsilcilerinin yanıltıcı beyanlarının da etkisi bulunmaktadır. Siyasiler gibi kamuoyu önünde olan kişilerin sağlık çalışanlarını hedef gösteren beyan ve açıklamaları, küçük düşürücü söylemleri de şiddete zemin hazırlamaktadır.' diyerek sağlıkta şiddetin önlenmesi için toplumun, siyasi iktidarın temsilcileri ve medya tarafından doğru şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

TOPLUMDA ARTAN ŞİDDETİN YANSIMASI

'Sağlık çalışanları, mesleki değersizleştirmenin kurbanı olmaktadır.' diyen Bacaksız, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin toplumda giderek artan şiddet eğiliminin de bir yansıması olduğunu kaydetti. Bacaksız söz konusu şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: 'Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıran unsurlardan birisi de, şiddeti uygulayan kişilerin cezalandırılmayacakları düşüncesidir. Sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit eden şiddet olaylarını önlemenin yolu popülist söylemler değil, vakit kaybetmeksizin yapılacak yasal düzenlemelerdir. Sağlıkta şiddetin sorumlusu şiddeti uygulayanlar kadar, şiddetin önlenmesi için gereğini yapmayan, gerekli yasal mevzuatı çıkaramayan, sağlık çalışanlarını korumayan siyasi iktidardır. Genel Sağlıkİş'in olarak hazırladığımız 'Sağlıkta şiddet yasa tasarısı' hala Meclis gündemine alınmamıştır. Sağlıkta şiddet bir can daha almadan TBMM'de sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik etkin ve caydırıcı düzenlemeler içeren tasarı ivedi olarak yasalaşmalıdır.' İktidara seslenen Bacaksız, 'Genel Sağlık-İş olarak siyasi iktidarı, asıl amacı sağlığı ticarileştiren sağlıkta dönüşüm programından vazgeçmeye, yeterli sayıda kadrolu, güvenceli personel alımını bir an önce sağlamaya, kadrosuz ve güvencesiz çalışanlara kadrolu güvenceli çalışma düzenlemesini yapmaya, ağır ve kötü çalışma koşullarını düzeltmeye, sağlık çalışanlarına yönelik kötü ve olumsuz demeçlerden uzak durmaya, kamucu ve halkçı sağlık politikalarını uygulamaya çağırıyoruz.' ifadelerinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi