21'inci Yüzyıl İçin Planlama Grubu'nun, 'Gıda, Toprak, Tarım' başlıklı çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış konuşmalarını Prof. Dr. Bilsay Kuruç ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen yaptı. Kuruç yaptığı konuşmada, 'Bilim planlamaya yardım edecek niteliktedir. 2011'den başlayarak planlamaya ilişkin toplantılar yapmıştık. 21. yüzyılda bir toplum beslenebilmesini güvenceye almalı. Bunu toplum kendi yapmalı. Çünkü beslenmenin şakası yok. Bunu da planlama ile yapabilir.' diye konuştu. 21'inci Yüzyıl İçin Planlama Grubu'nun bir gönüllülük grubu olduğunu hatırlatarak, bu grubun bir bilim çatısı olduğuna da dikkat çekti. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen ise, planlamanın önemine değinerek, Devlet Planlama Teşkilatı'nın önemine vurgu yaptı. Özen, 'Bilimin ve planlamanın çok önemli olduğuna inanıyorum. İnsanoğlu ülkesini severse bu yaşadığı yeri güzel bir yere dönüştürecek potansiyele sahiptir. Bu nedenle bugün burada akademisyenlerimiz bu amacı taşıyor. Hepinize burada olduğu için teşekkür ediyorum ve Hacettepe'ye şeref verdiniz.' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 'Küresel Gıda Sistemi ve Türkiye' başlıklı konuda konferans veren Prof. Dr. Cemal Taluğ, gıda, toprak ve tarımı anlattı. Taluğ, gıda için doğayla işbirliği içinde olmak gerektiğini ifade ederek, gıda peşinde olmak yerine gıda üretmek gerektiğini söyledi. İnsanın gıda üretebilen tek varlık olduğunu belirten Taluğ, paranın da gıda kaynaklı olduğunu ifade etti. Tarımın bilgiyle geliştiğini belirten Taluğ, şunları söyledi: 'Tarım bilgi ile gelişmiştir. Tabi bu bilginin gelişimi yavaş oldu. Tarımda bilgi paylaşımı ve üretimi çok zaman aldı. Bilgi paylaşımı çiftçiler arasında hep olan bir şeydi. Ta ki sanayi devrimine kadar. Sanayi devrimi de birden ortaya çıkmadı. Sanayi devrimi ortaya çıkışında çok önemli bir nokta coğrafi keşifler de etkendir. Bu nedenle buna ticaret devrimi de denir. İşte sanayi devrimiyle birlikte Avrupa'da kapitalin birikmesi ve bunun tarıma yansıması söz konusu oldu. Sanayi devrimiyle birlikte yeni aktörlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Ziraat Mühendisleri ortaya çıkıyor, bilim adamları çoğalıyor. Bilgi daha çok paylaşıldı.' Küresel gıda rejimlerine de değinen Taluğ, dünyada gıda rejimi dönemlerinin değişimi ve gelişimine dikkat çekti.

KÖYLERDE KREŞ AÇILACAK NOKTAYA GELİNMELİ

Türkiye'nin gıda, tarım ve planlama konusunda yapması gerekenleri anlatan Taluğ, 'Kırsalda insan kaynağını geliştirmeli, Türkiye kırsalda okul öncesi eğitime ve örgün eğitime önem vermelidir. Bence köylerde kreşler yapılacak noktaya gelirsek gelişmiş oluruz.' diye konuştu. Köylerde yaşam alanlarının geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Taluğ, 'Kırda geleceği yaratmalıyız. Kır insanlarının umutlarını ve özgüvenlerini yeşertmeliyiz. Doğayı ve doğadaki alt yapıya önem vermeli ve doğayı korumalıyız.' dedi. İklim değişikliği konusuna da değinen Taluğ, 'Akıllı tarım yerine iklim akıllı tarımın geliştirilmesi çok önemlidir. Bu konuda sadece devlete iş düşmüyor, yurttaşların da bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Toplumda her kesimin sorumluluğunu bilmesi lazım. Ayrıca bilgi temelli bir tarımı baz almalıyız. Bilgi temelli bir tarım olmadığı takdirde tarımımız yok olur. Gıda ve tarım bağımsızlık ve bir güvenlik meselesidir. Aynı zamanda kooperatifçiliğin de geliştirilmesi gerek.' açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi