Dünya El Yıkama Günü nedeniyle Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünce, yıkama etkinliği düzenlendi. ANKAmall'de düzenlenet- kinlikte görevli olan uzmanlar tarafından vatandaşlara, eller doğru yöntemle yıkanmadığında mikropların barınmaya devam edeceği hijyen kontrol kitleriyle uygulamalı olarak anlatıldı. Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünün 'Sağlıklı Yaşa' adlı resmi sosyal medya hesaplarından ve ANKAmall'ın sosyal medya hesaplarından etkinlik görselleri ve videoları #SağlıkElimizde etiketiyle paylaşıldı. Halk Sağlığı Uzmanı Sertaç Çankaya, Başkent'e yaptığı değerlendirmede, el yıkamanın önemine vurgu yaparak 'Biz doğru ve temiz el yıkayarak ve birçok hastalığın önüne geçmiş oluruz.' diye konuştu. Çankaya, 'Doğru el yıkama özellikle solunum yolu hastalıklarından ve ishalli hastalıklardan bizi koruyacaktır. Ellerimiz gün içinde çok fazla kirlenen organlarımız. Bu nedenle sağlığı koruma noktasında çok önemlidir.' dedi.

DOĞRU EL YIKAMA

Toplumda el yıkama alışkanlığının da önemine dikkat çeken Çankaya, doğru el yıkama yaklaşık 30 saniye ve 1 dakika sürmeli. Bunları broşürlerimizde anlattık. Ellerimizi parmak aralarımızı ve avuç içlerimizi de sabunlayarak yıkamalıyız. Yıkadıktan sonra korumaya da dikkat etmeliyiz.' ifadelerinde bulundu. Çankaya, çağdaş tıp anlayışında hastalıkların önüne geçmenin ve bireyi hastalıklardan korumanın önem kazandığını, el yıkama alışkanlığının kişileri birçok hastalıktan koruması bakımından önem taşıdığını vurguladı. Ellerin çevreyle teması sağlayan organların başında geldiğine işaret eden Çankaya, 'Ellerimiz gün içinde birçok kez fiziksel ve mikrobiyolojik olarak kirlenmekte. Dolayısıyla ellerimizi su ve sabunla doğru teknikleri uygulayarak yıkadığımızda kendimizi birçok mikrop ve hastalıktan korumuş olacağız.' dedi.

'SAĞLIK İÇİN SUYA SABUNA DOKUNUN'

El yıkamanın ve el temizliğinin sağlığa katkısını anlatan Çankaya, şunları söyledi: 'Günlük yaşantımız içinde el yıkamak hem kişinin kendi sağlığının hem de toplum sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir. Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok el yoluyla bulaşmaktadır. Bol su ve sabunla yapılan iyi bir el yıkama işlemi grip, nezle gibi birçok bulaşıcı hastalıktan korunmamızı sağlar.' Çankaya, 'Ellerimizi özellikle, dişlerimizi fırçalamadan önce, yemeklerden önce ve sonra, tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra, hapşırdıktan ve öksürdükten sonra, çöplere dokunduktan sonra, dışarıdan eve girdikten sonra, kedi, köpek ve tüm diğer hayvanlarla temas ettikten sonra mutlaka yıkamalıyız.' diye konuştu. Etkinliğe katılan Buse Dilara Dirim, 'Elimizi dikkatli yıkamazsak mikroplardan arınamıyormuşuz. Bugün burada bunun daha iyi farkına vardım. Etkinliğin faydalı olduğunu düşünüyorum. Ellerimizi doğru yöntemle yıkamalıyız.' değerlendirmelerinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi