Kadın yaşının ilerledikçe yumurtaların genetik yapısısın bozulduğunu belirten Pabuçcu, 'Çok sayıda yumurta olsa bile, genetik anlamda sorunlu olduklarından ya döllenme olmuyor, ya dölleniyor ama tutunmuyor ya da tutunuyor ancak düşükle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle, ileri yaş kadınlarda tüp bebek yönteminde başarı şansı azalırken 40 yaş ve üzerinde bu şans daha da düşük olabiliyor.' dedi.

İLERİ YAŞTA TÜP BEBEK BAŞARISI DÜŞÜK OLUYOR

Centrum Clinic Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuççu, yumurtaların genetik sorunu nedeniyle ileri yaşlarda tüp bebek başarısının düşük olduğunu söyledi. Prof. Dr. Recai Pabuçcu; 'Örneğin 40 yaş üzerinde elimizde 10 yumurta bile olsa, bunların en az 7 tanesi sorunlu. Yumurta artırıcı ilaç da yok. O zaman tüp bebek işleminde genetiği sağlıklı embriyoyu tespit etmemiz ve vermemiz gerekiyor.' dedi.

Bu işlemin basamakları:

1. - Yumurtaları topluyoruz

2. - Mikroenjeksiyon ile döllenme yapıyoruz

3. - Oluşan olgun 5. gün embriyosundan 5 - 6 hücrelik biyopsi yapıyoruz

4. - Embriyoları donduruyoruz

5. - Gelen genetik sonuçlara göre sağlıklı olanları transfer ediyoruz

Böylelikle;

- İleri yaştaki başarısızlıklar veya düşüklerin önüne geçiliyor

- Gebeliğe ulaşma zamanımız kısalıyor

- Bebekte olası sorunların (Down Sendromu gibi) önüne geçiliyor...

Pabuçcu, 'İleri yaş olgularda sağlıklı genetiğe sahip embriyo bulmak çok da kolay değil. Genetikli tüp bebek yaptığımız olguların yaklaşık yarısında işlemi iptal etmek zorunda kalıyoruz. Çünkü ya yumurta çıkmıyor ya da çıkan yumurtalardan elde edilen embriyoların genetiği sağlam çıkmıyor.' dedi.

Editör: Haber Merkezi