Ankara Şehir Hastaneleri tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen Rehabilitasyon Teknolojileri Sempozyumu' gerçekleştirildi. Ankara Ankara Şehir Hastaneleri Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda robotik rehabilitasyon, giyilebilir robotlar, yüksek teknolojili protezler, biyonik el, sanal teknolojiler gibi engellililerin hayatlarını kolaylaştıracak teknolojiler ele alındı. Sempozyumda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, araştırma ve geliştirmenin (AR-GE) önemine vurgu yaparak, 'İnsanın sağlıklı yaşam kalitesinin artırılması için Ar-Ge çok önemli. Dolayısıla Ar-Ge destekleri de çok önemli. Yalnız tabii ülke olarak bir sıkıntımız var bu konuda, Ar-Ge desteklerini ticari ürünlere çevirmekte, rekabet edebilir ürünler yapmakta zorlanıyoruz. Bu konuda bu işi üretenler dışında bu araçları ya da üretilen ürünleri kullananların da bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Yerlilik diyoruz ama her şeyi yerli yapmak zorunda değiliz, sürdürülebilir, rekabet edebilir ürünleri, cihazları yerli yapabiliyorsak esas katma değer orada.' diye konuştu. Dönmez, bu noktaya gelene kadar kullanıcının da sabırlı olması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Çoğu zaman ithal cihazların daha kaliteli olduğu yönünde bir algı var. Ancak yerli sanayinin gelişmesi sadece bunları kullanmakla olur. Dolayısıyla bu tip merkezlerin sürdürülebilir olması için bu tip merkezlerin sanayiye yansımalarının olumlu olması için buralarda kullanılan cihazların yerlileşmesi mümkün olduğunca özen gösterilmesi gerekiyor.' Dönmez, akademi dünyasının sanayiden kopuk olduğunu belirterek, 'Üniversite sanayi akademisyen işbirliği çok önemli. Bu konuda da akademsiyenlerden destek bekliyoruz. Alınan cihazların bazen hocaya özel kaldığı durumlar var. Bu envanteri de ortaya çıkarmaya çalışıyoruz ki ortak olarak kullanılabilsin.' diye konuştu.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven ise, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini, kendi araştırma verilerine göre de Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini engellilerin oluşturduğunu hatırlattı. Güven sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kayıtlı olan engellilerin yüzde 56,8'inin hastalık sonucu ortaya çıktı. Tüm toplum kesimini ilgilendiren böyle bir mesele karşısında kimsenin kayıtsız kalması mümkün olamayacaktır. Engelli kardeşlerimizin toplumun tüm kesiminden beklentilerinin olması gayet doğaldır. Biz de Bakanlık olarak bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye, engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin geleceğe daha güvenli bakmaları için çözümler üretmeye çalışıyoruz.' Engelli bireylerin kendi ihtiyaçlarına uygun, kaliteli sağlık hizmetleri ve tedavilerden yararlanabilmesine yönelik çalışmaları da kararlılıkla sürdürdüklerini aktaran Güven, şöyle devam etti: 'Engelli vatandaşlarımızın bizim gerçeğimiz, bizim bir parçamız olduğunu kavramak ve buna göre tavır geliştirmek zorundayız. Hastanelerimizi bu konsepte uygun olarak inşa ediyoruz. Ankara Şehir Hastanesi bünyesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bunun bir yansıması olarak yakın zamanda faaliyete geçmiş olacaktır.' Güven, Türkiye'deki en önemli teknokentlerin komşusu olan Ankara Şehir Hastanesinin bulunduğu bölgenin Resmi Gazete'de sağlık vadisi olarak da tescillendiğini, dolayısıyla buranın sağlıkla ilgili araştırmaların olacağı bir bölge olduğunu söyledi.

HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN

Ankara Şehir Hastaneleri Koordinatörü Başhekim Yardımcısı Dr. Bülent Güngören de, 'Ankara Şehir Hastaneleri olarak 3 Aralık Dünya Engellier Günü'nde düzenlenen bu sempozyumla tıp ve mühlendislik alanındaki yeniliklere, teknolojik gelişmelere dikkat çekerek, engellilerin hayatını bir nebze kolaylaştırmak isterken, kalplerdeki engelleri de kaldırmak istedik.' dedi. Güngören, 'Avrupa'nın en büyük ve dünyanın sayılı rehabilitasyon merkezine sahip hastanemizin açılış tarihi yaklaşırken böyle bir etkinliği düzenlemekten de onur duyuyoruz.' diye konuştu. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Uzman Hekimleri Derneği Başkanı Vesile Sepici, 'Fiziksel tıp ve rehabilitasyon tenolojiyle iç içe branşlardır. Son yıllarda özellikle robotik teknoloji engellilerimizin daha doğrusu rehabilite ettiğimiz hastalarımızın topluma kazandırılmasında yaşam kalitesinin artırılmasında büyük önemi var.' ifadelerinde bulundu. Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm de, 'Dünyada 1 milyar olduğu tahmin edilen ve Türkiye nüfusunun da yüzde 10'unu oluşturan engelliler bizim gerçeğimiz. Bu ciddi boyuttaki nüfus göz önünde bulundurulduğunda sadece engelliler gününde değil, her gün yanlarında olmamız gerekiyor. Bunu sosyal devlet anlayışıyla yapıyor ve yapacak. Bugün burada engelleri ortadan kaldırmak için çalışan hekimlerle bir aradayız. Bu da bizim için büyük önem teşkil ediyor.' diye konuştu. Sempozyuma katılan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu ise, 'Dünya Engelliler Günü'nün tarihçesine değinerek, 'Bugünün Dünya Engelliler Günü ilan edilmesindeki amaç engellilerle ilgili konuların anlaşılmasını sağlamak ve engelli bireylerin refah düzeyinin artırılmasındaki desteklerin artırılmasını sağlamaktır. 2019 Dünya Engelliler Günü'nün teması engellilerin katılımcı ve öncü olmasını desteklemek ve kalkınma için onları harekete geçirmektir.' Gelecekte dünye nüfus yapısının değişeceğine dikkat çeken Ursu, şunları söyledi: 60 yaş üstü nüfusun 2050'ye kadar 2 katına çıkacağı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığı yüzde 18 oranında artmıştır. Kronik koşullar erken ölümlere ve sakatlığa da neden olmaktadır. Bütün bunlarla birlikte 21.'inci Yüzyılda rehabilitasyonun önemi daha önce hiç önemli olmadığı kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Rehabilitasyon sağlık ve sosyal koşulların en iyi hale getirilmesinde önemli bir araçtır. Bu nedenle sempozuyumun önemli olduğuna inanıyorum.'

REHABİLİTASYONUN ÖNEMİ…

AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik de engelli çocuklara sahip bir ebeveyn olarak engelli bireyler için rehabilitasyonun ne kadar önemli olduğunu bizzat deneyimleyerek gördüğünü ifade etti. Çelik, rehabitasyon sürecinin yürüyemeyen bir engelliyi çeşitli spor aktiviteleriyle birlikte yürüyebilir hale getirdiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehir Hastaneleri Fizik Tedavi Hastanesi Kozmetik ve İletişim Becerileri Labaratuvarı Sorumlusu Dil ve Konuşma Terapisti Dr. Meryem Kavakçı, dünyadaki en üst düzey fiziksel ve rehabilitasyon merkezini kurmak için çalıştıklarını ifade ederek, fiziksel ve rehabilitasyon merkezini tanıttı. Ankara Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Evren Yaşar, sempozyumla mühendiler ve sağlık çalışanlarıyla birlikte engellilerin önündeki engellerin kaldırılmasını amaçladıklarını belirterek, bugünkü sempozyumun buna hizmet etmesini istediklerini söyledi. Panelde konuşan Robotik Rehabilitasyon konusunu anlatan Prof. Dr. Nebahat Sezer de geçmişten günümüze re habilitasyon konusunda çeşitli çalışmalar yapıldığını belirtti. Sezer, 'Fonksiyonel egzersizlerin daha etkin sürdürülebilmesi için basit anlamda makineleşme 1910'lara kadar dayanmaktadır ve bu makineleşme daha sonra geliştirilmiştir. 1980'lere geldiğimizde nörorehabilitasyon konusunda yeni bir çağ açılmıştır. Hızlı gelişen robotik rehabilitasyonun öngördüğü avantajlarından biri yorgunluk oluşturmadan, yüksek yoğunlukta ve uzun süren bir tedavi sağlamaktadır.' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi