Santa Farma'nın katkılarıyla gerçekleştirilen Türkiye Alzheimer Derneği tarafından düzenlenen Alzheimer Halk Bilgilendirme toplantısı Keçiören'de gerçekleşti. Toplantıda konuşan Uzman Doktor Özlem Bizpınar, alzheimer hakkında halkı bilgilendirdi. Alzheimer'ın ne olduğunu anlatan Bizpınar, alzheimerın başlangıcı süreci ve hasta bakımıyla ilgili bilgiler verdi. Bizpınar, 'Hasta Alzhemer'da karar verme yetisinde bozukluklar oliyor. Hasta bize alzheimer şüphesiyle geldiğinde demans tetkikleri yapıyoruz. Çünkü biz demans yani bunama diyince alzheimerı hatırliyoruz alzheimer diyince demansı hatırlıyoruz.

Çünkü alzheimer demansa yani bunamaya neden olan bir hastalıktır. Alzheimer ani bir hastalık değildir. Yavaş yavaş ilerler.' diye konuştu. Bizpınar, 'Hastalığın teşhisi için çeşitli testler yapıyoruz. Hastanın konuşma düzeni nasıl, davranış bozukluğu var mı gibi nörolojik testler yapıyoruz. En sık kullandığımız test ise emar. Hastanın alzheimer olup olmadığı emarla genellikle ortaya çıkıyor.' dedi. Ülkemizde yaklaşık 650 bin Alzheimer hastası bulunduğuna ve 2023 yılında Alzheimer hasta sayısının 850 bin olacağına dikkat çeken Uzman Dr. Özlem Bizpınar, tüm dünyada Alzheimer hastası sayısının arttığını belirtti. Tedavisi konusuna değinin Bizpınar şunları söyledi: 'Alzheimer hastalığının tedavisinde ilaçların etkisi kadar önemli olan konu onlara günlük yaşamlarında doğru ve etkili bakım verilmesidir. Bu bakım veren için çok zor ve bir o kadar da önemli bir sorumluluktur. Ayrıca Alzheimer hastalığı sıradan bir yaşlılık unutkanlığı değildir. Bu nedenle hasta yakınlarının ve toplumun bu konuda bilinçli olması büyük önem taşımaktadır.'

'Malesef tüm dünyada hastalığı tedavi edecek bir ilaç yok' diyen Bizpınar, 'Ancak durduracak ilaçlar var. Ancak bu hastalık üzerinde çok çalışılıyor. Tedavisi olmasa da hastalığın ilerlemesini engelleyen ilaçlar var.' açıklamasında bulundu. Hasta bakımının da zor olduğunu belirten Bizpınar, 'Hasta yakınlarının sabırlı olması gerekir. Hasta yakınlarının hastalara hasta olduğunu bilerek bilniçli yaklaşması gerekir. Bu şekilde hastalarıyla daha rahat iletişime geçerler.' diye konuştu.

Bispınar, kurumların bu hastalıkta desteğinin önemine dikkat çekerek, 'Alzheimer Derneği olarak halkımızı bilgilendirmeyi ve hasta yakınlarının sorunlarına dikkat çekerek daha bilinçli yaklaşımları amaçladık. Bunun için kitlelere ulaşma konusunda bize köprü olan Santa Farma firmasına da teşekkür ederiz. Gerek özel kurumların gerekse sivil toplum kuruluşlarının konuya bakışları ve destekleri bizim için çok değerli.' değerlendirmesinde bulundu. Türkiye Alzheimer Derneği Halk Bilgilendirme Toplantıları'nın yanı sıra www.unutmaseni.org sitesi ile de Alzheimer hastalığı, Alzheimer'dan korunma ve hasta bakımı konuları hakkında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Editör: Haber Merkezi