Kültür-Sanat

Romalı kadınlara ait makyaj ve parfüm malzemeleri bulundu

Gürok Grubunun 2020 yılından bu yana kazı sponsorluğunu üstlendiği Aizanoi Antik Kenti kazılarında dönemin çarşısında yer alan dükkanlarda Romalı kadınların güzellik anlayışına ışık tutan buluşlar yapıldı. Romalı kadınların farklı renklerde allık ve farlar kullandığını ortaya koyan kazılarda çok sayıda parfüm şişesi bulundu.

Hatice  GÜREL

Gürok Grup desteğiyle Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda ortaya çıkan yeni buluşlar dönemin yaşamına ve insanlarına ışık tutuyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012’de dahil edilen, Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan antik kentteki kazılarda Romalı kadınların kullandığı makyaj malzemeleri ve parfüm şişeleri ortaya çıktı.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun’un başkanlığında sürdürülen kazılarda, agorada (çarşı) 2 bin yıllık dükkanlara ulaşıldı. Dükkanlarda ulaşılan yazıtlar bu alanların hangi yüzyıllar arasında kurulduğu ve kullanıldığına dair bilgiler içeriyor.